Vértesalja

2007.08.16. 02:29

Megkezdődött a szüret

Mór, Etyek (rk-str) - Megkezdődött a szüret a két megyei borvidéken, az Irsai Olivér már forrásnak indult. Az eső miatt több helyütt szükségessé vált a szürkepenész elleni védekezés.

Kovalcsik Katalin

A következő fajtacsoportot, a közép korai érésűeket, augusztus 20-25-e körül szedik - adta hírül Frey Szabolcs hegybíró. Ilyen a 35 hektáron termő rizling szilváni is. Ennél a szőlőnél a gazdáknak ajánlatos hetente próbaszüretet végezni, hogy követni tudják a savvesztés mértékét. Ezzel szemben a zenitet a tőkéken lehet hagyni, hadd gyűjtse a cukrot. Mire eléri a 20-as mustfokot, literenként még elegendő a savtartalma.

A 750 hektáros borvidéken több százan saját fogyasztásra termelnek, míg hetvenen a piacot célozzák meg. Köztük húsz családi vállalkozás közepes, ötven kisebb borászat pedig kis mennyiséget értékesít. A leszüretelt szőlőmennyiségnek a hatvan százaléka vidéki felvásárlókhoz kerül, amely feldolgozást követően móri borként kerül a polcokra. A gazdák chardonnayt, traminit, rizling szilvánit, rajnai rizlinget, királyleánykát és a pezsgő alapanyagnak szánt zöld veltelinit értékesítik leginkább, míg a hagyományokhoz híven az ezerjó nagyrésze saját pincékbe kerül.

A múlt héten 60 milliméter eső hullott a vidékre, emiatt a gyógyult lisztharmat fertőzések helyén itt-ott felrepedtek a bogyók. Helyenként szükségessé vált a botritisz, azaz a szürke rothadás elleni védekezés. A permetszer kiválasztásánál figyelemmel kell lenni a várakozási időre, mert ha előtte szedik le a szőlőt, egyes hatóanyagok gátolják az erjedést. Összességében megállapítható: ha az elkövetkező hetekben nem esik a rothadást segítő, jelentős mennyiségű eső, akkor 25 százalékkal kevesebb szőlő landol a puttyonyban, mint tavaly. Megjósolhatóan az árak is ennek megfelelően alakulnak, azaz 25 százalékkal magasabbak lesznek az idén.

A minőség megóvása érdekében a Mór és Pusztavám Közös Hegyközség meghatározta és közzé tette az egyes fajták leszüretelésének legkorábbi, lehetséges időpontját. A nyár elején még úgy számoltak a borászok, hogy kitűnő évjáratú bort készíthetnek az idei termésből. Ám a hőség átrendezte a számításokat - nem csak Móron, de Etyeken is. Fejér megye másik borrégióján szintén meg kellett kezdeni a korai érésű fajták, mint amilyen az irsai, a csabagyönye vagy a zefír szüretelését a múlt héten. Etyeken 750 hektáron termelnek szőlőt, ebből 14 hektáron irsait, 30-on pedig zefírt.

- Ezeket a fajtákat nagyon megviselte a szárazság - mondta Pécseli József, az Etyeki Hegyközség hegybírója. A nagy meleg hatására lelassul az érés, a savak pedig elégnek, s ennek nyomán az ízek, zamatok, illatok is. A középérésű fajták esetében még megváltást hozhat az eső itt is, hisz beindíthatja a mustfok emelkedését, a savak ki-alakulását.

A szőlő ára Etyeken közel 20 százalékkal emelkedett - tette hozzá Pécseli József, aki szerint nem biztos, hogy ez azt jelenti, hogy az ebből készülő bor ára is magasabb lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!