Velence

2014.01.15. 19:40

Tenni, amit kell

Velence, Dél-Szudán - A velencei székhelyű Magyar Baptista Szeretetszolgálat orvosai minap elutaztak az afrikai országba, hogy segítsenek.

Tihanyi Tamás

Január 15-én, a baptista orvosok második munkanapján több tucat sürgősségi és gyermekgyógyászati vizsgálat mellett a műtőben is elkezdődött a munka. Gál Dávid, a szervezet nemzetközi igazgatója lapunknak tegnap elmondta: Afrikának, és a világ legfiatalabb országának minden sajátosságával találkoztak. A gyógyszerkészlet egyhangú, de funkcionális, Varga doktornő és Sayed doktor ismerik őket, bár egyik-másikat már régen nem használják Magyarországon. Sok az olcsó, generikus , kínai feliratú gyógyszer és segédeszköz. A kórház? Az osztályok 80 százalékában sérült katonák fekszenek, a lapos épületeket ép bajtársaik védik makulátlan uniformisban, töltött fegyverekkel. Láttak kenyai és ugandai egyenruhát is. Az egyik határ sincs messze, ezek szerint a szomszédos hadseregek támogatják a kormányerőket, de legalábbis rajta tartják a szemüket az eseményeken. A magyar orvosok kaptak steril ruhát, bemosakodtak és elkezdték a munkát. A második műtéttől elszorult a szív: kétéves kisfiút hoztak, sípcsontján lövedék által okozott nyílt, szilánkos törés... Négy napja lőtték meg. Édesanyja meghalt a harcokban, apját nem találják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!