Velence

2016.01.24. 18:11

Ötezer forinttal kezdődött, idén ünnepli huszadik születésnapját a Baptista Szeretetszolgálat

Velence - A Baptista Szeretetszolgálat az ország öt nagy segélyszervezetének egyike. Húsz éves működése során az ország településein és a világ számos pontján több ezer önkéntessel végez humanitárius segítő munkát. 2016-ban éppen húsz évesek.

Buthy Lilla

A jubileum kapcsán Révész Szilviával, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatójával beszélgettünk a szeretetszolgálat elmúlt húsz évéről, amit pár mondatban persze nehéz összefoglalni. A szeretetszolgálat egyébként az egyetlen Fejér megyei székhelyű, de országos hatáskörrel bíró nagy alapítvány, ami a Karitatív Tanácsnak is tagja. 1996-ban Velencén alapította Szenczy Sándor baptista lelkész. 

- Sándor a velencei baptista gyülekezetnek volt akkor a lelkipásztora, és már az előző években, a balkáni háborúk során is különböző karitatív munkákba fogott - mondta Révész Szilvia.Egy velencei özvegyasszony ötezer forintos felajánlásával indult el a nemzetközi misszió. A Szabolcsi út elején található Sándor apósának a háza: ott, a zöldségtárolóból átalakított egy helyiséges házban éltek ők. Szenczy Sándor tulajdonképpen oda jegyeztette be a Fejér Megyei Bíróságon az alapítványt. Az iroda is ott volt még ebben a kezdeti időkben. Pár önkéntessel és polgári szolgálatos katonákkal kezdődött a nagy történet. Az első ötezer forintos adomány óta eltelt hosszú évek alatt a Baptista Szeretetszolgálat mára az egyik legnagyobb magyarországi segélyszervezetté érett: több ezer főállású munkatárssal és önkéntessel. Az első időszakban segélyszállítmányokat szállítottak a balkáni háborúk területére, Szarajevóba, illetve Magyarországon a menekülttáborokban a menekültek segítése volt a jellemző munkájuk. Aztán a következő évben már Albániában elindult a Flame-program, segélyszállítmányok indultak Észak- Koreába, élelmiszersegély Bulgáriába. A Flame, mozgássérült gyerekek segítését célzó, konduktív pedagógia program, melyben a magyar Pető-módszert alkalmazzák. A fejlődő országokban ez nem volt elérhető segítség a mozgássérült gyerekek számára.

Bár az idén húszéves Baptista Szeretetszolgálat tevékenységének legnagyobb része Magyarországon zajlik, a segélyszervezet a világ számos pontján jelen van. Az alábbi képen Szabó Márk munkatárs látható nepáli gyerekekkel a földrengés után
Fotó: Bapstista Szeretetszolgálat


- Sándor felesége konduktor, így amikor elindult a szeretetszolgálat, rögtön megfogalmazódott a Flame gondolata. Nagyon sok helyre, a többi között Afrikába, Nyugat- Szaharába, Kambodzsába, Vietnámba, Mongóliába is eljuthatott a program.

- Három hónap után éppen a múlt héten utazott el Velencéről az egyik vietnámi kisgyermek, mert vannak, akik időnként Magyarországon kapnak terápiát - mondta Szilvia. A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány a világ 18 országában nyújt rendszeres segélyt, élelmet, humanitárius és lelki segítséget, hajt végre fejlesztési programokat. De a tevékenységük döntő része Magyarországon folyik, ilyen például az emberkereskedelem elleni küzdelem is, melynek során sok ezer nőt sikerült kilátástalan helyzetéből kimenekíteni. Idén karácsonykor 42 ezer doboznyi ajándékot gyűjtöttek össze és adtak át rászoruló gyermekeknek a cipősdoboz akció során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!