Velence

2015.03.09. 14:05

Másfél száznál több terv érkezett

A Bence-hegyi kilátóra kiírt tervpályázat határideje február 20-án lezárult. A kiírók minden várakozását meghaladva 157 építészeti terv érkezett be. A land-art alkotásként értelmezhető kilátó megvalósításával a hegytető a Velencei-tó környékének kiemelkedő turisztikai célpontjává válhat.

A land-art alkotásként értelmezhető kilátó tervezésére kiírt pályázat egy átfogó turisztikai fejlesztés része, aminek köszönhetően a Bence-hegyi kilátó a környék építészeti jelképévé válhat. A 210 méter magas hegy a tópart kiemelkedő pontja, a tetején emelkedő építmény ezért a látkép meghatározó eleme lesz jelentette ki Tóth Károly, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, a projekt gazdája. A hegytetőről gyönyörű panoráma nyílik a tóra és a környező településekre (Nadap, Sukoró, Kápolnásnyék és Velence). Ma is népszerű, gyakran látogatott kirándulóhely. A VADEX területén ez az első, tervpályázat révén megvalósuló kilátó, de az országban több hasonló projekttel találkozhatunk tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A kilátó tervezésére kiírt pályázatra február 20-ig várták a műveket. Összesen 157 darab építészeti terv érkezett be. Tóth Károly elmondta, hogy a pályaművek összevetését és rangsorolását az építészeti minőség, a természeti környezetbe való illeszkedés, a fenntarthatóság és a műszaki megvalósíthatóság, illetve a költségvonzat alapján végzik majd el. A felkért zsűri ezen irányelvek mentén fog közös véleményt kialakítani.

Tóth Károly a beérkezett építészeti tervekkel Fotó: Csákvári Zsigmond

A borítékbontás még nem történt meg, a bizottság március elején kezdi meg munkáját és legkésőbb március 12-ig hirdetnek eredményt.

Az építési munkálatok a pályázat elbírálását, a szükséges tervek, engedélyek beszerzését követően indulnak, és a tervek szerint 2015. december 31-ig fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!