Velence

2014.02.14. 11:25

Elkezdődhet a Velencei-tavi partfal komplex felújításának előkészítése

Elkezdődhet a Velencei-tavi partfal komplex felújításának előkészítése, tervezése, miután a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) 791 millió forintos összköltséggel pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez.

Tihanyi Tamás

Decemberben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) „Stratégiai tervezés és projekt előkészítés a 2014-2020. tervezési időszakra” címmel pályázati felhívást tett közzé, amely lehetőséget adott arra, hogy a VVVTFT pályázatot nyújtson be a Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációjának előkészítésére. (Közreműködő szakmai partner a vízügyi igazgatóság.) A pályázati lehetőség kihasználását az a közismert tény indokolta, hogy a hatvanas, hetvenes években épült, főleg vasbeton partművek állapota és szerkezete nem támogatja a tó ökológiailag fenntartható fennmaradását. Ezek a legtöbb esetben már a jelenlegi természet-, környezet- és tájvédelmi előírásoknak sem felelnek meg.A benyújtott pályázat tervezett összköltségvetése száz százalékos pályázati támogatással bruttó 791 millió forint, ez az összeg az előkészítő munkákhoz, elvi engedélyeztetési tervek elkészítéséhez szükséges. (A fejlesztés, azaz a megvalósítás maga már 7-8 milliárd forintos nagyságrend.)

Az NFÜ a pályázatot befogadta. Tehát siker esetén tervek készülhetnek bontásra, helyreállításra, újjáépítésre, mederkotrásra, a hajó- és csónakkikötők, a vízelvezető árkok, a parti sétányok kiépítésére és a két sziget rendbetételére. Mintegy 23 kilométernyi partfal újulhat meg. Elhangzott az is: nem lesz egy méterrel sem több mesterséges partfal, sőt, ahol lehet, természetközeli módon kiváltanak meglévő szakaszokat is.A megvalósítás a vízgyűjtő területekre is vonatkozik, így a változás érinti majd a zámolyi és a pátkai víztározókat. A szakemberek arra törekednek, hogy a munkálatok végére a tó a nagyobb vízszintingadozásokat is jól állja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!