Velence

2015.02.07. 13:15

A Pro Vino kitüntetettje

Velence - A Szent Benedictus Borlovagrend megtartotta idei borász bálját. Ott beszéltünk az Országos Borlovagrend kitüntetettjével.

Silye Sándor

Sokan voltak, és jól érezte magát a jó közösségé vált csapat . Ott volt Koszti András Velence polgármestere, Norbert atya, akinek a parókiáján minden hónap első szerdáján találkoznak a lovagrend borászai, és jót beszélgetnek, miközben egymás nedűit kóstolják. Hajdú Frigyes, a borlovagrend nagymestere megnyitó szavai után hamar táncba vitték Katát és a többi hölgyet, fergeteges hangulatban töltötték az időt a megjelentek. Egyik tagjukat, Horpácsi Lászlót beszélgetésre invitáltam, mert 2014-ben azok közé tartozott, akik megkapták az MBOSZ alapította Pro Vino Érdemrend kitüntetést. Ezt azok érdemlik ki, akik a borrendi mozgalomban, a borrendek és a magyar borkultúra, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében több évtizeden át kiemelkedő tevékenységet folytatnak.

Horpácsi László, a kitüntetett
Fotó: Borrend

- Boldog vagyok, és nagy megtiszteltetés, hogy a borrendünk és az országos borrend ezt a kitüntetést a számomra megadta. A szőlők között nőttem fel, mivel a háború előtt nagy szőlőink voltak az Alföldön. Hajdan mindent elvettek, államosítottak tőlünk, így a bor készítésével akkor kezdhettem el foglalkozni, amikor Velencére kerültem. Mindig a borfogyasztás híve voltam, fiatalon a kövidinkát és a kadarkát kedveltem, amióta Velencén élek már többféle szőlőfajta termesztésével foglalkozom, és bővült a kedvelt nedűk köre is. Mi az én igazságom a borban? Egészséget, jókedvet ad, hiszen a szőlőművelés állandó testmozgással jár, és egy fárasztó nap után a jó munka tudatában igazán jól esik egy pohár bor. Valóban borban az igazság, borban a vigasz, voltam az életben sokszor rossz helyzetben, de a jókedv mindig kisegített mondta a kitüntetett.

Azon az estén és éjjelen mindenkinek jó volt a kedve, akkor és ott közösen érezték jól magukat, sokat beszélgettek, nótáztak a borászok.

Hogy másnap újra a szőlőre irányítsák figyelmüket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!