Velence

2014.04.10. 18:45

Új mentőautót adtak át Velencén

Velence - Az uniós pályázatból megvalósuló fejlesztések részeként új kocsikat is kapnak a mentők. Az egyik mostantól a tóparton szolgál.

Hajnal Csilla

A múlt év januárjában éppen itt, a megyében, Martonvásáron jelentették be a Sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés elnevezésű, uniós támogatással megvalósuló projekt indulását. A 11 milliárdos támogatásból a sürgősségi ellátáshoz szükséges eszközök, oktatási eszközök, új mentőautók beszerzése valósul meg, több mentőállomást felújítanak, újakat is építenek, és a mentésirányítási rendszer korszerűsítését is elvégzik.

– Nemrégen egy adományátadási ünnepségen jártam itt, most az akkor kapott eszközök bekerülhetnek egy korszerű autóba – mondta a tegnapi ünnepségen a régiós mentőfőorvos, Onódi Lívia, aki arról is beszélt: a 178 autóból jut még a megye mentőállomásaira, a velencei kocsi az első a sorban.

A fejlesztések legfontosabb célja, hogy a sürgősségi ellátás közelebb kerüljön a lakossághoz, megteremtődjön annak lehetősége, hogy minden településre 15 percen belül megérkezzen a mentő, és ezzel megvalósuljon az esélyegyenlőség a mentésben – ezt szolgálják többek között az új autók is – hangsúlyozta Onódi Lívia. Az orvosigazgató elmondta: támogatásnak köszönhetően átalakul a mentésben dolgozók szakemberek képzése, ennek Székesfehérvár lesz az egyik központja, ehhez egy új labort is kialakítanak. Még ebben a hónapban elkezdődik a fehérvári mentőállomás fejlesztése, átalakítása, ami elsősorban a mentés-irányítás modernizálását, a számítógépes rendszer korszerűsítését jelenti, de például a garázskapuk motorizálása is megtörténik. Augusztusban kezdődik Abán az új mentőállomás építése, ez minden tekintetben megfelel majd a huszonegyedik századi elvárásoknak. A két autós állomás még az idén elkészül.

Az ünnepségen ajándékot is kaptak csütörtökön a mentők: Sirák András főorvos és három, a központi ügyeletben dolgozó kollégája nagylelkű adományának köszönhetően egy reanimációs gyakorló babával gazdagodott az állomás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!