Velence

2011.06.30. 18:05

Velencei tó kapuja - ütközőpont a lakosok között

Velence - A városi partszakaszra érkezők - akik még nem jártak arra a beruházás megkezdése óta - valószínűleg csodálkoznak majd a változásokon. A vízpart egy része szabad.

Kovalcsik Katalin

 

A projekt jelenlegi állapotában nem nevezhető látványosnak, valahogy úgy  lehetnek  vele a városlakók és a látogatók, mint amikor odahaza teljes a lakásfelújítás, a felfordulás. Minden zavaros, nem látjuk a végét, de amikor belefogtunk, tudtuk, hogy szép lesz az otthonunk. A Velencei-tó kapuja projekt eredeti elképzelése szerint  a tópart megújul a Béke utcától egészen az Ezüstparkolóig. Felújítják a közműveket, lesz gyalogossétány,  kikötő, lidós, homokos partszakasz,  térkövezett sétány,  megújítják a strand sportpályáit.  A  szolgáltatóközpont  arra is alkalmas lesz, hogy rosszabb időben találjanak elfoglaltságot a nyaralók, a rendezvényteret díszburkolattal látják el. A korzó központi épületében regionális információs központ,  kommunális helyiségek,  az első emeleten galéria,  a  másodikon díszterem készül, amely különböző rendezvények megtartására lesz alkalmas.
A projekt megvalósítsa során döntően közcélú funkciók érvényesülnek, amelyek  bárki számára hozzáférhetők lesznek. Megújul a szabad strand, elkészül a gyalogoshíd, a parkosított zöldterület, amelynek nagysága  több mint 22 ezer négyzetméter lesz. Rendbe teszik a partfalakat, a partvédő műveket.

 Mindezeket 2008 nyarán hallották a sajtó képviselői,  a nyertes projektben az igazi munka a sikeres közbeszerzési eljárások  után  2010 júliusában kezdődhetett. A tervezett valamennyi létesítményre  érvényes építési engedéllyel  rendelkezett a város. A terveket  viszont össze kellett hangolni a  vasúti beruházással,  az aluljáró és a körforgalom terveivel.  A termálfürdőhöz kapcsolódó sétány kivitelezése tavaly augusztusban kezdődött,  a gyalogoshidat is megépítették azóta, de egyelőre nem nyitják meg a közönség előtt.  A kikötői épület szerkezete  elkészült, a partvédőmű kivitelezésénél műszaki változtatásokat kellett végrehajtani, amelyekhez meg kellett kérni a szükséges vízjogi engedélyeket.  Az engedélyezés elhúzódása miatt az idei strandszezonra nem nyitják meg a 370 méteres  strandrészt. Ebből mindössze 170 méteres szakaszon pihenhetnek a fürdőzők.

A projekt  megvalósítását folyamatosan ellenőrzi az úgynevezett   közreműködő szervezet, amely a pályázatok szabályos megvalósítására ügyel. A projektmenedzser elmondta, volt már két helyszíni  szemle, eddig négyszer adtak be  projekt-előrehaladási jelentést. A munkákat jelentősen hátráltatta a magánszemélyek és néhány egyesület által tett be-, illetve feljelentések. A fás szárú növények kivágását az ellenőrzés  szabályosnak találta. A projekttel kapcsolatos közbeszerzési eljárások közül egyet kifogásoltak, amelynek alapján visszavonták a támogatást. Ezzel kapcsolatosan az önkormányzat  megtette a jogi lépéseket. A kiviteli munkákat az engedélyező építési hatóság és a Fejér Megyei Kormányhivatal Építési Felügyelete is ellenőrizte, és megállapították, hogy nem történt engedélyezettől eltérő kivitelezés.

Az előzőekben említettek miatt a Velencei-tó partján sétálók azt láthatják, hogy a szükségesnél lassabban folynak a munkák. Az önkormányzat szándéka az, hogy a végleges átadási határidőnél hamarabb, ha lehet, még idén nyáron a szabad strand átadásra kerüljön, erre a kivitelező ígéretet is tett.
Az elmúlt napok meleg időjárása kicsalogatta a napozni és fürdőzni vágyókat. Számukra a közelben lévő Tóbíró szabad strand, az úgynevezett Északi strand vagy a Velence Resort & Spa strandját tudják a helyiek ajánlani, kérve a megértést és a toleranciát. Folynak a hajókikötő felújítási és a kikötőépület építési munkái, így a nyári szezonban a kishajók nem köthetnek ki. A hajózni vágyók az agárdi és az Északi strand melletti hajókikötőket vehetik igénybe.
Az itt élők többsége nagyon várja már a "lakásfelújítás" végét, és boldogan birtokba venné az új szabad strandot, a hajókikötőt, a sétányokat, gyönyörködne a szökőkutakban és a gyönyörű panorámában a szolgáltatóház légkondicionált kávézójából kinézve.
Ugyanakkor nem titok, hogy jelenleg e beruházás köré csoportosíthatók a polgármester helyi ellenzékének fellépései. Most ez az ütközőpont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!