SÉTA

2019.05.12. 07:30

Látogatás az egykori Köfémben

A Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium 10.A osztályos tanulói közül néhányan ellátogathattunk egy pályázat keretében az Arconic-Köfém gyárába Mészáros Rita tanárnővel.

Az osztály védőfelszerelésben Fotó: Iskola

Amikor odaértünk, tudatták velünk, hogy utcai ruhában nem szabad a gyár területén közlekedni, ezért adtak nekünk megfelelő felszerelést, amivel biztonságban érezhettük magunkat. Ez a ruházat állt egy piros védősisakból, egy láthatósági mellényből, acélbetétes cipőből és védőszemüvegből. Kaptunk eligazítást, hogy mi a teendő, ha valami baleset történne, ezután elindultunk a hengerműbe. Az elején általános információkat hallottunk, és hogy pontosan miket készítenek itt. Ezután be is léptünk egy ajtón, ami már a gyár volt. Még adtak nekünk füldugót is, mivel az ottani gépek nagyon hangosak és halláskárosodást okozhatnak. Az elején a kísérőnk felvázolta magát az épületet, hogy mi és hol található benne.

Az osztály védőfelszerelésben
Fotó: Iskola

Elmondta a gyár történetét is több évtizedre visszamenőleg. Ezután már mentünk is, és felfedeztük a gyár többi részét. Mindig egymás mögött kellett haladnunk, és nem volt szabad letérni a kijelölt útról. Figyelnünk kellett arra, hogy nem közlekedik-e éppen jármű a gyárban, emiatt mindig körül kellett néznünk. Egy kis séta után elérkeztünk a legérdekesebb részre. Nézhettük, ahogy egy 50 centiméter vastag alumíniumtömbből 7 mm vékony lapot készítenek pár perc alatt. Ezt a folyamatot nagyon érdekes volt látni, ez tetszett a legjobban. Miután itt végeztünk, végigmentünk az egész csarnokon, és láthattuk, mennyi különböző gépet használnak itt. Számomra nagyon jó élmény jelentett, sokat tanultam a gyárban tett viziten, méghozzá úgy, hogy közben még élveztük is az üzemlátogatást.

 

Csák Szelina, Mile Edina 10.A

Kodolányi gimnázium, Székesfehérvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!