ünnepek a fronton

2019.12.26. 09:00

Krumplihéjak karácsonya

Karcsi bácsi tizennyolc éves volt akkor. A család a fontosabb közlekedési utaktól távol, egy borospincében igyekezett átvészelni a frontcsapatok vonulását.

Tihanyi Tamás

Tihanyi Tamás

„Életünk olyan volt, mint a hulló falevél, amely beleesik a patakba, az pedig viszi tovább a folyóba, az meg tovább, az óceánba”, mondta beszélgetésünk témájához képest békés lírával. A német hadsereg egyenruhájába öltöztették, majd gyors kiképzés után frontszolgálatra parancsolták őket. Semmi esélyük nem lehetett akkor már arra, hogy értelmes haditettet hajtsanak végre, csupán az életüket mentették. Karcsi bácsira rámosolygott a szerencse. Mint levente Dunántúl bajnoka volt száz és kétszáz méteres futásban és távolugrásban: nos, Németországban ennek nagyon jó hasznát látta. Amikor az orosz harckocsik áttörték a vonalat, nem maradt más választása, csak a menekülés. Végül kihúzta a háború végét élve, sőt, addig fogságba sem esett. Elindultak haza.

A cseh határig jutottak, amikor összeterelték őket az oroszok. Gyors ízelítőt kaptak további sorsukat illetően: aki néhány lépést tett, hogy egy kicsit távolabb végezze el a dolgát, azt agyonlőtték. Negyvenhárom hónap fogság várt rá.

A táborban a hideg szél átfújt ócska köpenyükön, rongyokba tekert lábuk elfagyott.

A legnehezebb a szénbánya volt. „Azt mondták, ahová visznek, onnan soha többé nem jutunk haza. Háromszáz méteres mélységbe zuhant velünk a kas. Olyan alacsony volt a tárna, hogy hason csúszva fértünk csak be, a vízben fekve vonszoltuk magunkat és próbáltuk elgörgetni a köveket. Az alacsonyabbak térden állva igyekeztek dolgozni.” Így jött el 1946 karácsonya. Iszonyúan gyötörte az éhség, ezért úgy akart ünnepelni, hogy az előző esti krumplihéj maradékába csajkával belemerített, ám egy óriási ütéstől elájult. A szakács, egy rabtársa tepsivel ütötte le. Ez a jelenet jut eszembe, amikor az üzletházak zsúfolt parkolóit látom, a tele bevásárlókocsit toló embereket, amikor idegesen, zavart hangyaként kerülgetik egymást. A krumplihéjak karácsonya: amikor még az is elveszett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!