Jegyzet

2019.08.05. 14:30

Harc az emberkereskedelem ellen: kitüntették De Coll Ágnest

A Baptista Szeretetszolgálat programvezetője, De Coll Ágnes egyike lett annak a világ minden tájáról származó nyolc kitüntetettnek, akit minap elismertek az emberkereskedelem elleni küzdelem érdekében tett erőfeszítéseiért Washingtonban.

Tihanyi Tamás

Michael R. Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere, De Coll Ágnes programvezető és Ivanka Trump elnöki tanácsadó

Fotó: U. S. Department of State

A 2019-es év Trafficking in Persons Report Hero (az emberkereskedelemről szóló jelentés hőse) elismerést Michael R. Pompeo külügyminisztertől vette át. Ágnes a téma egyik kiemelkedő szakértője Magyarországon, jelenleg a több mint 20 éve a Fejér megyei Velencén megszületett segélyszervezet emberkereskedelem ellen küzdő részlegének vezetője.

Az áldozatokat számos módon zsákmányolják ki, a felnőtt férfiakat kényszermunkával, a gyerekeket koldulással, a nőket prostitúcióra való kényszerítéssel. A segélyszervezet tizenöt éve titkos, védett házakat üzemeltet, és azóta mintegy 1500 áldozatnak nyújtott segítséget. E tevékenységében szorosan együttműködik a kormányzati szervekkel és a külföldi partnerszervezetekkel, valamint közös bevetéseken vesz részt a rendőrséggel az áldozatok kimenekítésének érdekében: nem is olyan régen éppen Székesfehérvár belvárosában történt egy ilyen akció. A szervezet egyebek mellett nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, és külön programja van az emberkereskedők által veszélyeztetett vagy már áldozattá vált gyermekek számára.

Jó ez, rendben van az amerikai külügyminiszer figyelme, aki ma a világ egyik legbefolyásosabb embere. Pompeo az ünnepségen kijelentette: „Jelenleg 25 millió felnőtt és gyermek szenved a munka- és szexuális célú emberkereskedelem miatt szerte a világban (…), az emberkereskedelem pedig szégyenfolt az emberiség számára. Megvetjük, mert rettenetesen megsérti azokat az elidegeníthetetlen jogokat, amelyek minden embert megilletnek.”

Ezek után Pompeo felsorolta azokat az országokat, amelyek „nem tesznek eleget ebben a küzdelemben”. A 3. szintű jelöléseket – a lehető legalacsonyabb jelölést – Kína, Irán, Észak-Korea, Oroszország, Szíria és Venezuela kapta. Az amerikai külügyminiszter szerint ezek a kormányok némelyike lehetővé teszi az emberkereskedőknek, hogy féktelenül tevékenykedjenek, más kormányok maguk is emberkereskedők.

Michael R. Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere, De Coll Ágnes programvezető és Ivanka Trump elnöki tanácsadó
Fotó: U. S. Department of State

Igen, valóban, ismerjük a tényeket: Észak-Koreában a kormány a saját állampolgárait dolgoztatja munkatáborokban, Kínában a hatóságok a muszlim kisebbségi csoportoknak több mint egymillió tagjával teszi ugyanezt. Persze nem véletlen, hogy az Egyesült Államok diplomáciájának vezetője egy társadalmi probléma okán éppen olyan országokat sorol fel, amelyek jellemzően akadályozzák az USA politikai, gazdasági, katonai érdekeinek érvényesülését a világ adott részein, ezért ez közelről sem jelenti azt, hogy más országokban – akárcsak nagyjából is – minden rendben lenne. Az amerikaiak kitalálták, hogy megvonják a támogatásukat azoktól az államoktól, amelyek szerintük nem tesznek meg mindent az emberkereskedelem felszámolásáért. Lehet bírálni ezt a revolverező gyakorlatot, de azért úgy-ahogy működik.

Az emberkereskedelem egyik minket, magyarokat, különösen a magyarországi romákat érintő egyik leggyakoribb, legjellemzőbb formája a prostitúció. A lányaink évtizedek óta nem Kínában, nem Oroszországban, nem Szíriában, nem Észak-Koreában és nem Venezuelában pörögnek a rúdon, zsákmányoltatják ki magukat és bocsátják áruba a testüket, hanem a fejlett, kulturált Nyugat-Európában, ahol ez az iparág (is) remekül működik. Aztán akit tudunk, megmentünk.

Nagyon sok magyar nő árulja magát nyugaton, és ne legyünk vakok, nem csak Ázsiában jellemző ez, kínálják magukat már 12 évesen lányok Magyarországon is. Kellő szigorral kell fellépni a futtatókkal és hálózatukkal szemben, nem árt az sem, ha a paragrafusokkal nem fogjuk le saját rendőreink kezét, de ezen a helyzeten hosszú távon csak a mélyszegénység felszámolásával, sikeres roma felzárkóztatási programokkal, munkahelyteremtéssel és a lakhatási feltételek javításával lehet változtatni.

Jó, tudom, kívánhatnék ennyi erővel világbékét is, mint egy szépségkirálynő. De akkor sem megy másként.

Tihanyi Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!