Jegyzet

2019.09.26. 07:05

Ép testben négy lélek

Megyünk, közle­kedünk, de folyamatosan akadályoztatva vagyunk. Például sietünk kocsival a munkába, de előttünk hetvennel „szüttyög” egy kamion. Kitiltani mindet az utakról!

Palocsai Jenő

Jövőre akár 4,8 milliárd pluszbevétel áramolhat a központi költségvetésbe

Fotó: FMH-illusztráció

Nagy nehezen megelőzzük, és még vissza sem tértünk a helyünkre, egy motoros húz el mellettünk veszélyes közelségben, és eltűnik a terelővonalon cikázva. Beérünk a városba, és a végzet mellénk varázsol a semmiből egy kerékpárost. Tudjuk, milyenek. A szabályok ismeretétől teljesen mentes, pimasz résztvevői a forgalomnak. Nehéz megelőzni, mert jönnek szembe az autók, de olyan lassú a bringa, hogy az ember nem bírja tovább, ezért mégis megtesszük. De nem jutunk messzire, mert egy gyalogos kilép, és leesnek a tárgyak az ülésekről a hirtelen fékezés miatt. Türelmetlenül pakoljuk fel, miközben kaján mosollyal előz minket vissza a korábban majdnem elsodort biciklis.

Hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy rendszerint fordul a kocka, és az autósból délután biciklis lesz, a másokat letoló, a méreteivel visszaélő kamionos leteszi a nyergest, és átül az autójába, hogy hazamenjen. Felcserélve a szerepeket minden más megvilágításba kerül. A kamionok hátulján látható, hogy mennyivel mehet, a főúton ez legtöbbször 70 km/h! A biciklis gyakran nem vétlen, de védtelen résztvevője a forgalomnak. Másfél métert kell hagyni mellette előzéskor! A gyalogosról már nem is beszélve.

Palocsai Jenő újságíró

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!