lóerő

2020.11.06. 15:45

Az elmélettől a gyakorlatig

A legtöbb fiatal életének egyik mérföldköve a jogosítványszerzés.

Héjj Vivien

A B kategóriás vezetői engedély birtoklását jelenleg a 17. életév betöltéséhez kötik és sok fiatal él is az ajánlattal, így többen már a középiskola befejezése előtt megszerzik a kis rózsaszín kártyát. Az évtizedek során nem csak a jogszabályok változtak, hanem a tanulási folyamat is. A tantermi oktatás helyett már online is megtanulhatjuk az elméleti alapokat. Utóbbi előnye, hogy gyakorlatilag bárhol és bármikor elsajátíthatunk egy-egy modult, azonban azok számára, akik gyakorta halogatják a teendőiket, talán nem az internetes tanulás a legmegfelelőbb, ugyanis a hozzáférést csak korlátozott ideig biztosítja a rendszer, így ha kifutunk az időből, az komoly anyagi veszteséggel járhat.

Az elméleti oktatás és az egészségügyi alapismeretek elsajátítása után már „csak” a gyakorlati résszel kell megbirkózniuk a leendő sofőröknek. Az első komoly kihívással akkor találkoznak a tanulók, amikor az oktatóválasztásra kerül a sor, ugyanis oktatót találni nem könnyű feladat. Kevesen – legalábbis a szükségesnél kevesebben – vannak és mindenki rengeteget dolgozik azért, hogy minél többen megszerezhessék vezetői engedélyüket.

Amikor a nebulók hosszabb-rövidebb várakozás után a volán mögé ülhetnek, akkor jönnek az igazi kalandok. Az autó tetején virító „T” betűvel megpróbálnak beilleszkedni a közlekedés forgatagába. Ezt vannak, akik megkönnyítik, talán mert még emlékeznek arra, hogy valaha ők is ültek „T” betűs autóban, míg mások igyekeznek már a legelején megtanítani a leendő sofőröket arra, hogy az utakon néha farkastörvények uralkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!