a bizalom törékeny dolog

2020.01.10. 08:37

A becsületkassza margójára

Korábbi lapszámunkban beszámoltunk egy településről, ahol több őstermelő is él a becsületkassza adta lehetőségekkel, vagyis kiteszi a kertben vagy a ház körül megtermelt portékákat, legyen az tej, méz, zöldség, gyümölcs vagy épp virág, és bízva az utca járókelőinek becsületességében otthagyja őrizetlenül, hogy aki akarja, az vigye, de dobjon a perselybe pénzt!

Palocsai Jenő

Kevés, szinte rendhagyó kivételtől eltekintve nem volt gond, az eladásra felkínált portékát nem dézsmálta meg senki, aki elvitte az fizetett. A cikk kapcsán két dolog is napvilágra került, az egyik mókás, a másik egy cseppet sem az.

Az utca emberének becsületességében sosem rendült meg a hit, az arra járók fel tudták fogni, hogy ezekkel a termékekkel sokkal több a munka, mint amennyibe kerül, ezért sosem vitte rá őket a lélek, hogy visszaéljenek a megelőlegezett bizalommal.

Két szélsőség esetében beszélhetünk szándékosan okozott károkról. Az egyik inkább csak vicces, ugyanis volt olyan vevő, aki hangos csörömpöléssel egyenlítette ki a tartozását az árusító helyen, és csak módszeres megfigyelés után derült ki, hogy pénzérmék méretével és súlyával és csilingelésével megegyező fém alátéteket szórt olyan nagy buzgalommal a kivágott tetejű csatos kávédobozba.

A másik eset úgy történt, hogy két kedves hölgy vevő érkezett a helyszínre, de nem leltek pontosan a kedvükre való portékát, ezért becsengettek és kértek megfelelőt az őstermelőtől, aki befutott, majd kifutott, hogy kielégítse a vevői igényeket. A vevők nagyon elégedettek voltak, ám a pénzt nem a perselybe, hanem a gazda markába nyomták, széles mosoly kíséretében.

Az eddig kellemes vidéki történet ennél a pontnál fordult drámába, ugyanis a két kedves vevő az adóhivatal próbavásárlója volt, akik azonnal lecsaptak a nyugtaadási kötelezettségét elmulasztó őstermelőre.

A bizalom törékeny dolog, és nagyon rosszul érint mindenkit, ha valaki visszaél vele. Az évente pár ezer forintot kereső gazda százezreket fizetett „a becsület ára” tanfolyamért. A leckét megtanulta, ennek köszönhetően egy újabb vidéki portán fog haszontalan gyom nőni, hasznos kultúrnövények helyett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!