Csak óvatosan!

2023.01.18. 08:38

A ma reggelt sem úsztuk meg szárazon! Vigyázzunk a „vízen futásra” (Videóval!)

Bizonyított, hogy a legtöbb baleset esős időben történik, és a lényeg nem a rossz láthatóság, hanem az aquaplaning legveszélyesebb hatása. Az aquaplaning, más néven „vízen futás" vagy „felfutás”, számos baleset előidézője lehet. Ma reggel, valamivel 7 előtt indultam útnak, ahol több hasonlóval találkoztam.

Kecskés Zoltán

A legtöbb baleset esős időben történik. Vigyázzunk egymásra!

Fotó: Kecskés Zoltán

Vál és Kajászó között, a 8111-es úton is kisebb  vízlefolyások kialakultak. Főként ilyen időben a Kajászó előtti Aligvári dűlőknél lefolyó víz szokott problémát okozni. Több kisebb-nagyobb baleset alakult már ki az elmúlt években ezen a szakaszon: a szerencsésebbek az árokban, míg a pórul járt sofőrök fejjel lefelé, vagy éppen egy fának csapódva kötöttek ki. Baracskán, az M7-esre felhajtva sem volt akkor rózsásabb a helyzet: az egybefüggő, visszatükröződő vízfelület jelzi, hogy itt ma nincs ok a száguldozásra. Ilyenkor mindig eszembe jutnak apám szavai: „Fiam! A sofőr egyik lába a börtönben, a másik a koporsóban van.”

Illusztráció: Figyeljünk az út szélén megálló vízre is!
Fotós: Kecskés Zoltán

Ilyen időben az a legfontosabb, hogy biztonságos sebességgel haladjunk. Legyen szó az autópályáról, vagy a főútról és előzési manőverbe csak akkor kezdjünk, ha az feltétlenül szükséges. Ezen felül tartsuk be a megfelelő követési távolságot, vagy még annál is többet, hiszen az előttünk közlekedő autó vízpermetétől még tovább romolhatnak a látási viszonyok. 

Figyeljünk az útszélén megálló vízre is. Kedves Olvasóink! Nem vagyunk mi sem Verstappenek, sem Hamiltonok, hogy száguldozzunk. A közút nem versenypálya, hanem egy társasjáték, ahol ha hibázunk nem csak magunk, de mások testi épségét is veszélyeztethetjük, pláne ilyen esős időjárási körülmények között. Vigyázzunk egymásra. Ahogy a rendőreink is szokták volt mondani: „Hogy mindenki hazaérjen…!”

És egy jó hír a végére: az időjósok szerint kora délutánra kisüthet a nap!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!