Frissen Fejérből

2021.10.13. 07:50

Az eső is az ellenségük

Sok ősi civilizáció élt már ezen a Földön, némelyik bámulatos építészeti és kulturális hagyaték megalkotója volt virágjában: a maják, az aztékok és az inkák – utóbbiakkal nemrégiben Peruban tapostam egy lépcsőt.

Tihanyi Tamás

Egy 2011-es pályázat ügyében született meg most a rendőrségi határozat (Fotónk csak illusztráció, nem a szóban forgó partszakaszt ábrázolja.)

Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A mai napig több a rejtély velük kapcsolatban, mint amit megfejtettek a régészek és a történészek, de műkedvelőként annyit én is tudok, hogy hajlamosak voltak áldozatot – akár emberáldozatot is – hozni, ha például nem esett az eső. Néhány ezer év után most ott tartunk, ahol a part szakad. Sok értelmet a mai ellenzéktől ugyan józan megfontolás után már régen nem várhatunk, mégis elgondolkodtató, miként tudják némelyek egy természeti jelenség hatását – nevezzük aszálynak, globális felmelegedésnek, bárminek – a kormány rovására írni. Tudjuk, sok évtizedes emberi beavatkozás és természeti körforgás következménye a mai állapot, a kialakult vízrendszer a Kárpát-medencében: hiszen egykor az egész országon át lehetett evezni egy csónakkal.

Kételkedhetünk abban, jó megoldás lehetett-e a tavak körbebetonozása és a vízgyűjtő területek csökkentése, de a magyar vízügyi szakemberek szakértelméhez nem férhet kétség, nem véletlenül van szobra annak a tó partján, aki mindezt végrehajtotta. Nem vagyok szakember, de az összefüggéseket látom, ám nem ez most a lényeg. Sokkal inkább az, hogy a Velencei-tó érdekében ne engedjük meg, hogy pusztán politikai megfontolásokból, néhány éhes kiabáló miatt olyan hangulat alakuljon ki, mintha az aszályért, sőt magáért a globális felmelegedésért is Orbán Viktor és kormánya lenne a felelős. Az ilyen elmebajra én kétféle választ ismerek: az egyik tudományos, de abból ezek nem értenek. A másik nem annyira tudományos, de annál egyértelműbb: érjük el, hogy ne tévesszenek meg másokat olyanok, akik sem a tó múltjával, sem jelenével nincsenek tisztában, sem azzal, ami a világban történik. Akiknek léte az, hogy ami magyar és hazafi, az számukra félhomályos és kétségeket keltő. Ahogyan erősödik a kampány, úgy lesz a Velencei-tó helyzete választási üzenet, emiatt ne legyenek kétségeink. Az ellenzék most ott tart, ahol egy primitív közösség: keres egy emberáldozatot, szétrúgva mindent, ami észérv, nem törődve semmivel, ami józan. Így aztán a megoldásért dolgozók és a nemzeti érzelmű magyarok mellett – az eső is az ellenségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában