Koronavírus Fejérben

2021.06.15. 08:57

„Felvetted az oltást”?, „Oltakoztál már?”

Wilhelm Ottó

Az oltás egy rövid idejű cselekvés, beszéljünk róla így!

Fotó: Mészáros János / Új Néplap

Ilyen tragédia kapcsán, mint a Covid-járvány, századrendű dolognak tűnik a nyelvőrködés. Csak hát néhányunknak bántja a fülét a „vegye fel az oltást” kifejezés. Képekben megnyilvánuló gyönyörű nyelvünket erodálja, mállasztja a logikátlan fogalmazás.

Ugyanis: honnan vegyük fel az oltást? Pincéből, földről, hokedliról, asztalról? Ha pedig felvettük, mit szándékozunk tenni vele? Átadni, kidobni, riogatni vagy beadni kívánjuk? A felvétel egy folyamat kezdete. Mennyivel célratörőbb, logikusabb, egyszerűbb ha: kérjük, igényeljük, beadatjuk az oltást!

Az oltás egy rövid idejű cselekvés, beszéljünk róla így!
Fotó: Mészáros János / Új Néplap

Folyamatos, többszöri akciónak, megnyilvánulásnak felel meg, ha például valaki öltözködik, mosakodik, borotválkozik, szépítkezik.

Az oltás rövid idejű cselekvés. Kifejezőbb, lényegre törőbb, ha nem egy folyamatként beszélünk és írunk róla. Beoltottak-e, megkaptad-e a védőoltást? Ugye mennyivel egyszerűbb és kifejezőbb így feltenni a kérdést? Jelzéseimet ne tekintsék akadékoskodásnak, szőrszálhasogatásnak. Védjük közösen nyelvünket is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!