Jegyzet

2021.02.12. 07:05

Az utolsó doni, Smohay Ferenc

Sütött a nap, amikor búcsúztatták 1942 őszén a fehérvári Piac téren Smohay Ferenc zászlóst és társait.

Tihanyi Tamás

Smohay Ferenc

Fotó: Pesti Tamás

Még aznap elindultak az ismeretlen végzet felé. Legalább huszonöt éve, hogy felidézte nekem a történteket otthonában, a Prohászka Ottokár úton. Az 1943 januárjában bekövetkezett orosz áttöréssel szemben 25–30 fokos hidegben védekeztek: súlyos veszteségek árán vágták ki magukat az ellenség gyűrűjéből, szakaszából heten maradtak életben. Megkezdték a visszavonulást, csoportjuk négy napig küszködött a repülőgépek géppuskatüzében, majd február elsején ellenséges kötelékbe ütköztek. Bekerítették őket, a sok áldozattal járó újabb kitörés nem sikerült, lőszerük elfogyott. Smohay Ferenc a túlélő foglyok között volt csakúgy, mint a fehérvári polgármester fia, Farkas Sándor. Félig megfagyva indultak el a láger felé, a polgármester fiát Smohay Ferenc vezette a hóban, mert a ruszki „Burzsuj!” felkiáltással összetörte a szemüvegét. Akik nem bírták, azokat út közben agyonlőtték. Ők elérték a tábort, de Farkas Sándort ott elvitte a vérhas: a szörnyű hírt bajtársa hozta haza a szülőknek.

Vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlós, tartalékos főhadnagy, doni veterán 99 évesen megtért Teremtőjéhez. A fehérvári magyar királyi Szent István 3. honvéd gyalogezred utolsó tisztje letette a szolgálatot.

Tihanyi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!