ha falura költözünk, fogadjuk el olyannak, amilyen

2020.02.25. 20:05

Megszeretni és azonnal megváltoztatni

Palocsai Jenő

Fotó: NAGY NORBERT

Állandó zsongássá gyúrja a portól terhes, magas házak között eltévedt szél az autóáradat zaját. A fáradt buszokat lassító retarderek búgása, a fékcsikorgás, vagy a türelmetlenek kürtjelei is csak érctelen zajok a többi között. A gyalogos azt gondolja, sosem lesz vége a kocsiáradatnak és mint egy tábla csokit, úgy tartja a szája elé a mobilt, ordítja a vonal másik végén ordítónak, hogy: – És persze egyik idióta sem állna ám meg. A kocsikból kiszakad a tucc-tucc zene és az ütemre ringó fejekben az a gondolat kavarog, hogy sosem lesz vége a gyalogosáradatnak?

Nem lehet az utcán hagyni egy bútort, amíg az ember felmegy a többiért, vagy lakat nélkül nekitámasztani egy kerékpárt a kutyák által jelölt és aknásított fák egyike mellé, mert mindent visznek. Ha szél fúj, por van és bűz, ha nem mozdul a levegő, akkor szmog van és bűz.

Kilépve a város forgatagából, egyik hétvégén kis falura lelünk. Csendes, békés, tiszta a levegő, biztonságosak az utcák, nem lopnak az emberek, mindenki köszön mindenkinek. Először el sem hisszük, hogy létezik. Bevásárolunk hát a nagyáruházban, odacuccolunk mindent az új kis falunkba, ott mindent megeszünk, megiszunk, minden szemetet otthagyunk és úgy megyünk haza, hogy eldöntjük, oda fogunk költözni.

De nem leszünk a falu szerves része, nem köszönünk, nem járnak oda a gyerekek iskolába, nem vállalunk ott munkát, nem leszünk a közösség tagjai. Felállítjuk a pillanat emlékművét a hightechre átalakított parasztház udvarán, grillsütő képében és onnantól kezdve minden rossz, ami jön. Törvényt akarunk hozni a szag- és zajingerek ellen, ami a falu állítólagos érzékszervi öröksége. A sárga tojás jól jön a szomszédból, de a tyúk párjának kukorékolása zavaró. A szobában tartott kutya családtag, de az ugatással jelző házőrző kellemetlen. A tehén szaga elviselhetetlen, és az a minimumigénye lenne még a városból vidékre költözötteknek, hogy a nagy győzelmet fél évezrede ünneplő harangok hallgassanak el, mert nem lehet kibírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!