nuntius

2019.10.09. 09:00

Egy mese a magyar népmese napjáról

Hol volt, hol nem volt, a Fejér megyei tájon innen, de a faluközponton túl, volt egyszer egy kastély. Abban a kastélyban éldegélt 77 alsós gyermek tanítóstul, pedagógusostul.

A Nyúlpásztor című mese előadása az iszkaszentgyörgyi általános iskolában, Gula Miklós vezetésével Fotó: Kovács Orsolya

Egyszer hírül vették, hogy szeptember 30-án tanítók, óvónők és könyvtárosok szerte az országban nagy ünnepet tartanak, nevezetesen Benedek Elek születésnapját. S mi más célból, mint abból, hogy a mai gyermekek megismerjék, a régiek pedig újra megszeressék azt a csodálatos világot, amelyek a mesékben rejlenek.

Ebből nem szabad nekik sem kimaradni! Nosza, gyorsan összefogtak, a Nyúlpásztort tanórákon feldolgozták, délutánokon lerajzolták, dísz­letnek megfestették, Miki bácsival (a néptánctanárral) eljátszatták.

A Nyúlpásztor című mese előadása az iszkaszentgyörgyi általános iskolában, Gula Miklós vezetésével
Fotó: Kovács Orsolya

Igen ám, de hol vannak a próbatételek? Szegény fejeik gondolkodóba estek, hogy már mostan mit is csináljanak. Drága jó pedagógusaik megtanították őket hamuban sült pogácsát készíteni, s a 77 gyermeket aztán 7 csoportra osztották, talpukra „útilaput kötöttek”, kezükbe menetlevelet adtak. Vándortarisznyáikat biztos, ami biztos, teli­pakolták varázstárgyakkal, s elbocsájtották őket világgá. Azaz dehogy világgá, hanem szerencsét próbálni!

Hosszú útjuk során a gyerekek gólyalábakon keltek át a megáradt folyókon, a szorgosabbak lencsét válogattak, a kevésbé restek várat építettek, az élesebb eszűek meséket szőttek, s miután kifogták még az aranyhalat is, meselevest is főzhettek kondérban. Hanem attól aztán nagyon jóllaktak. A végén a sok próbatételtől kifáradtan leheveredtek a tantermekben, diafilmet néztek, s máig is élnek, ha meg nem haltak.

Kovács Orsolya tanító

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!