SÉTA

2019.04.07. 07:29

Aranyat érő tudás

A Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói ismét egy megmérettetésnek tették ki magukat, ami először egy próbának indult, később győzelemmel zárult.

Az eredményhirdetés utáni boldog pillanatokban (balról) Fischer Kristóf, Utczásné Mészáros Erzsébet és Koródi Zoltán Fotó: az iskola

A résztvevő diákok szép eredményei: országos aranyérem Fischer Kristóf részéről (felkészítő tanára: Utczásné Mészáros Erzsébet) és egy hatodik hely Koródi Zoltán (felkészítő tanára: Bordácsné Garán Katalin) jóvoltából.

Ez egy úgynevezett Inventor verseny, amelynek feladatai: egy számítógépes 3D-s tervező programmal alkatrészek megtervezése és összeállítása, majd azok együttműködését szimuláló segédprogram készítése. Ezt a szoftvert az iparban előszeretettel használják programozható esztergáknál, forgácsolóeszközöknél. Felkészítő tanáraiknak köszönhetően megmutatkozott, mi mindent tartogatnak a tarsolyukban a széchenyisek! A győztesekkel való beszélgetésünk során a fiúk megemlítették élményeiket és tapasztalataikat – sok esetben közös véleményen voltak. Elmondásuk szerint nagyon jó volt próbára tenni a tudásukat, és átélni a drukkhelyzetet így az érettségi közeledtével. A fiúk egyhangúlag az első fordulót tartották a verseny legnehezebb szakaszának, mivel egyikük sem szokott hozzá ahhoz, hogy versenyekre jár, és megemlítették azt is, hogy az elődöntő feladata számukra nehezebbnek bizonyult a döntőéhez képest. Azonban az első kört követően is bent voltak a 10 legjobb közt, így motiváltan álltak hozzá a végső megmérettetéshez.

Az eredményhirdetés utáni boldog pillanatokban (balról) Fischer Kristóf, Utczásné Mészáros Erzsébet és Koródi Zoltán
Fotó: az iskola

Összességében mik a benyomásaid a versenyről? – érdeklődtem Kristóftól.

– A verseny lebonyolítása gond nélkül zajlott, habár a versenyfeladatokkal voltak problémák. Mind a helyi, mind az országos versenyfeladat alkatrészeinek rajzairól hiányoztak olyan fontos méretek, melyek nélkül az alkatrészt csak nehezen, vagy hibásan lehetett elkészíteni. Az elődöntő feladata egy egyhengeres, kétütemű motor oktatói metszete volt, ami 18 különböző alkatrészből állt, ebből 5 alkatrész elkészítése volt a többinél jelentősen nehezebb. A döntőn egy satut kellett elkészíteni, ami csak 10 alkatrészből állt, és ebből csupán 2 volt bonyolult. Nagyon tetszett a verseny folyamatossága, dinamizmusa. Mindenki segítőkész volt, a verseny alatt felmerülő bármilyen kérdésre készségesen válaszoltak.

Zoli, tőled azt kérdezném, ajánlanád-e ezt a versenyt másoknak?

– Teljes szívvel tudom ajánlani bárkinek, hogy mérettesse meg magát ezen a versenyen, mert egy nagy élmény, illetve a szervezés, no és az étkeztetés kiemelkedő volt. Én hosszú távon is ezzel szeretnék foglalkozni, mert úgy érzem, hogy a gépész szakma e területe érdekel igazán. Azért hatalmas eredmény számomra az Inventor, mert most, hogy már kaptam egy minősített felhasználói igazolványt, ez segít az álláskeresés és a későbbi tanulmányaim során is.

Heim Tamás 12. A,

Széchenyi szakgimnázium, Székesfehérvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!