SÉTA

2019.03.16. 15:00

Tavaszi munkálatok

Most, hogy véget ért a tél, megkezdődnek a földeken a tavaszi munkálatok, melyeknek hihetetlen szerepe van az elvárható termés minősége és mennyisége szempontjából.

A mi családunk nagyapám révén érintett ezekben a folyamatokban, mert ő a mezőgazdaságban dolgozott mindig, és még a nyugdíjas évei alatt is szívesen foglalkozik ezzel. Jelenleg a család több hektáron gazdálkodik őszi és tavaszi vetésű földeken. Az ősszel bevetésre került termőtalajba főképp búza került. Itt a munkálatok sikerességét tavasszal a termőföldek zöldbe borulása igazolja.

Persze a nagyobb elfoglaltság majd most kezdődik, hiszen a megpihent, vetetlen területeket szántani, műtrágyázni, majd bevetni kell. A termény fejlődése során a betakarításig még több esetben is előfordulhat védekező vegyszerezés az aktuális kártevőkkel szemben. A gabona kifejlődése szempontjából nem elhanyagolható az időjárás sem, hiszen a szárazság, a jég, illetve az erős szél nagy károkat okozhat.

A munkálatok sikerességét tavasszal a termőföldek zöldbe borulása igazolja
Fotó: Ilisics Márk

A korábbi évek tapasztalata alapján többször kellett egy nyári szezon alatt kihívni a kárszakértőt a jég miatt, ezért nagyapám most több gazdával összefogott, és a jeget tartalmazó felhők megsemmisítésére jégágyút kezdtek el alkalmazni, mely igazolta hatásosságát az elmúlt év során. Meg kell említeni még a vadakat is, hiszen az állatok is komolyan pusztítják a termést. Főleg a vaddisznók és őzek jelentik a veszélyforrást. Ez ellen úgy védekezünk, hogy körbekerítjük a termőföldet. Ebben már mi is segédkezünk, legutóbb is több száz karót vittünk ki, és vertünk le a veszélyeztetett területek köré. A szárazság ellen a folyamatos öntözés a segítség, ami lajtos kocsival történik. A papám rendelkezik talajművelő eszközökkel is, fő munkagépe a traktor, amelyhez ekét, műtrágyaszórót, vegyszerezőt és vetőgépet szokott kapcsolni, attól függően, milyen dolgot kell elvégezni.

Szerintem elég kemény munkáról van szó, s a végeredmény sajnos nem minden esetben az elvárt, hiszen sok tényező befolyásolja a betakarított termény mennyiségét és főképp minőségét, valamint a felvásárlópiac is állandóan változik.

Ilisics Márk 12. F,

Széchenyi szakgimnázium, Székesfehérvár

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában