közvetlenül a vb előtt

2018.06.13. 14:10

Kirúgták a spanyolok szövetségi kapitányát – Hierro az utód

Miután kiderült, hogy Julen Lopetegui a Real Madrid padjára ül, a szövetség azonnali hatállyal menesztette. A torna idejére a királyi gárda egykori klasszisával pótolják.

(FILES) In this file photo taken on September 01, 2017 Spain's coach Julen Lopetegui (C) poses with Spain's defender Sergio Ramos (L) and Spain's midfielder Andres Iniesta prior to giving a press conference at the Royal Spanish Football Federation's "Ciudad del Futbol" in Madrid on the eve of their World Cup 2018 qualifier football match against Italy. Julen Lopetegui will be the new Real Madrid coach after the World Cup the club announced on June 12, 2018. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Gabriel Bouys

A spanyol szövetség Lopetegui menesztését követően két órával bejelentette, hogy

a világbajnokságon Fernando Hierro irányítja a válogatottat.

A spanyol sajtóban az U21-es nemzeti együttes szövetségi edzője, Albert Celades és a Real Betist az Európa-ligába vezető Quique Setién neve is felvetődött lehetséges utódként, de végül a Real Madrid legendás játékosára esett az RFEF választása – írja a Nemzeti Sport.

Hierro nem kis feladatot kapott a nyakába.
Fotó: Senhan Bolelli / AFP / Anadolu Agency

Az 50 esztendős szakember a spanyol szövetség sportigazgatójaként eddig is Oroszországban tartózkodott, kinevezése kézenfekvő megoldásnak tűnik. A Real Madrid játékosaként 1989 és 2003 között öt bajnokságot és három Bajnokok Ligáját nyerő Hierrónak egyéves vezetőedzői tapasztalata van, a 2016–2017-es idényben a Real Oviedóval a nyolcadik helyen végzett a spanyol másodosztályban.

Kapitányi megbízatása egyelőre csak a világbajnokságra szól.

Előzmények:

A spanyol szövetség (RFEF) szerda reggel adta hírül, hogy 10.20 órától rendkívüli sajtótájékoztatót tart, amelyen Rubiales mellett Lopetegui is részt vesz. Az esemény közeledtével érkezett a hír, hogy a konferenciát 11.30-ra halasztották, állítólag azért, mert ekkor még az ügy főszereplői sem tudták, hogy milyen döntés születik.

A sajtótájékoztató végül délben, az eredetileg megadott időponthoz képest 100 perces késéssel kezdődött meg. Lopetegui nem jelent meg, csak Rubiales, aki elmondta, hogy

az 51 esztendős tréner kiváló szakember, de a viselkedését nem tudták tolerálni.

Az RFEF első embere elmondta, Lopetegui kedden öt perccel a Real Madrid hivatalos bejelentése előtt tudatta a spanyol szövetséggel, hogy átveszi a királyi együttes irányítását! Hozzátette, az RFEF lemond arról a kétmillió eurós kompenzációs díjról, amit a királyi klub Lopeteguiért fizetett volna.

Rubiales azt is elárulta, hogy

a spanyol válogatott játékosok megpróbálták megmenteni Lopeteguit,

a keret tagjai kitartottak a szakember mellett, de az RFEF elöljárói ragaszkodtak hozzá, hogy a szövetségi kapitánynak mennie kell.

Borítókép: AFP / Gabriel Bouys

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!