kiszakadt a gólzsák

2018.06.23. 15:58

Gáláztak a belgák – ötöt hintettek Tunéziának

Belgium 5-2-re legyőzte Tunéziát szombaton az oroszországi labdarúgó-világbajnokság G csoportjának második fordulójában.

Belgium's forward Eden Hazard celebrates after scoring from a penalty during the Russia 2018 World Cup Group G football match between Belgium and Tunisia at the Spartak Stadium in Moscow on June 23, 2018. / AFP PHOTO / Francisco LEONG / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Francisco Leong

Nagy lendülettel kezdte a mérkőzést a jóval esélyesebbnek tartott belga válogatott, amely már a meccs elején több helyzetet kialakított, és egy tizenegyessel, illetve egy akciógóllal gyorsan előnybe került. A világbajnokság 27. mérkőzésén ez volt a 13. büntető. Az előző, brazíliai tornán a 64 meccsen összesen ítéltek ennyit a játékvezetők, de akkor még nem állt rendelkezésükre a videóbírós segítség.

Az európaiak második találata után Tunézia némileg váratlanul szépített. A folytatásban is Belgium futballozott fölényben, de mindkét oldalon adódtak lehetőségek, és a szünet előtt Lukaku révén visszaállt a kétgólos különbség. A Manchester United csatára az első fordulóban, Panama ellen is duplázott, ez egymást követő világbajnoki mérkőzéseken legutóbb 1986-ban Diego Maradonának sikerült. A belga válogatott történetének legeredményesebb játékosa, Lukaku immár 40 gólnál jár.

A második félidőben sem változott a játék képe, Eden Hazard is megszerezte második gólját, és a folytatásban is számos nagy lehetőség adódott a belgák előtt. Ezek közül – Batshuayi révén – csak egyet tudtak kihasználni, a végeredményt pedig Vahbí Hazrí állította be a 93. percben. A belgák a tornán rekordot jelentő 12 alkalommal találták el a kaput.

A belga válogatott tagjai ünnepelnek a moszkvai Szpartak Stadionban.
Fotó: Haszan Ammar / MTI / AP

A spanyol Roberto Martínez szövetségi kapitány a 22. mérkőzésén a 16. győzelmét ünnepelhette a belga válogatott élén. Csapata nagy lépést tett a nyolcaddöntőbe kerülés felé, bár matematikailag még nem biztos a továbbjutása.

A meccs fontosabb momentumai:

I. félidő:

6. perc: Szíám Ben Júszef a tizenhatos vonalán szabálytalankodott Eden Hazard-ral szemben. Az amerikai játékvezető a videóbírós stábbal egyeztetve büntetőt ítélt, amelyet a sértett értékesített (1-0).

17. perc: Mertens lapos passzát Romelu Lukaku 15 méterről a hálóba lőtte (2-0).

18. perc: Hazrí szabadrúgását az öt és feles vonaláról Dylan Bronn fejelte a kapuba (2-1).

45+3. perc: Meunier labdáját Lukaku 12 méterről a kapuba emelte (3-1).

II. félidő:

51. perc: De Bruyne remek átadása után Eden Hazard egy védőt és a kapust is kicselezte, majd tíz méterről a hálóba lőtt (4-1).

90. perc: Tielemans ívelte az ugyancsak csereként beállt Batshuayi elé a labdát, ő pedig közelről a kapu hosszú alsó sarkába lőtt (5-1).

93. perc: Hazrí kapott pontos átadást a kapu előterében Hamdi Naggueztől, és a kapu bal oldalába lőtte a labdát (5-2).

Hazard második, szépségdíjas találata:

Courtois szerint a tunéziaiak nyílt játéka is kellett a sok gólhoz

„Ha olyan csapattal játszunk, amelyik futballozni akar, akkor mi nagyon erősek vagyunk, nagyon jó támadóink vannak. Ezért volt jó ez a meccs” – mondta az 5-2-es belga sikerrel zárult szombati találkozó után a moszkvai Szpartak Stadion vegyes zónájában, hozzátéve, hogy defenzív csapatok ellen, mint amilyen a panamai – melyet 3-0-ra vertek -, „kicsit nehezebb”.

A bekapott gólokról azt mondta, hogy az elsőnél nem figyeltek eléggé, de amúgy jó beadás volt, pontos befejezéssel, a hajrában esett másodikat pedig annak a számlájára írta, hogy már kicsit mindenki kiengedett.

„Ettől függetlenül kár ezekért, de ez egyben figyelmeztetés is, hogy egy világbajnokságon az utolsó pillanatig oda kell figyelni” – folytatta.

A tunéziait jó csapatnak nevezte, és elismerően nyilatkozott arról, hogy nyíltan játszott.

„Azt hiszem, nem sok csapat fog ilyen taktikát választani a belga válogatott ellen. Ma mi jobbak voltunk, kicsit gyorsabban és pontosabban játszottunk, de

ez a csapat is meg akarta mutatni, hogy tud futballozni”

- vélekedett.

A fiatal, 21 éves Youri Tielemans örült, hogy pályára léphetett és bő öt perc alatt is tudott segíteni egy gól előkészítésében.

Ő is elkerülhetőnek nevezte a két tunéziai gólt, és megjegyezte, hogy a következő mérkőzéseken ilyen hibáknak nem szabad előfordulniuk, és – mint azt leszögezte – nem is fognak.

A jó vb-kezdetet követően nagy az elvárás a belga csapattal szemben, amire Tielemans úgy reagált, hogy ez természetes, nekik is van elvárásuk magukkal szemben, ez pedig az, hogy minél messzebbre jussanak, de hangsúlyozta, hogy a mainál nehezebb pillanatok is várnak még rájuk.

„Ma jól álltunk a lábunkon, erre van szükség a későbbiekben is,

és arra, hogy fokozatosan fejlődjünk, javuljunk” – tette hozzá.

Jan Vertonghen már az angolok elleni mérkőzésről is beszélt, szerinte szórakoztató lesz, hogy a világbajnokságnak ebben a szakaszában játszhatnak a szigetországiakkal, mert többen ott futballoznak, az ellenfélből sok játékost nagyon jól ismernek.

Arra a felvetésre, hogy régóta nagyon eredményes a belga csapat, úgy reagált: „hiába rendelkezünk jó sorozattal, a világbajnokság az más, vannak erről tapasztalataim korábbi nagy tornákról”.

Borítókép: Hazard többször is ünnepelhetett, iskolajátékkal oktatták Tunéziát

AFP PHOTO / Francisco Leong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!