de ez tisztességes játék

2018.07.02. 16:27

A háború végéhez hasonlították a továbbjutást az oroszok

Érzelmi szempontból a második világháború végének történéseihez hasonlította a Kreml szóvivője hétfőn azt, ahogy a hazai labdarúgó-válogatott negyeddöntőbe jutását ünnepelték Oroszország-szerte.

01 July 2018, Russia, Moscow: Soccer, World Cup: A Russian fan celebrating on the Red Square after the Russian teams victory. Photo: Marius Becker/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Marius Becker

„Emocionális szempontból érthetőek a tegnapi diadal lelkes és epikus értékelései. Sok orosz város, így Moszkva utcáit figyelve személyesen azt láttam, hogy

mindez sok mindenben volt hasonlítható 1945. május 9-hez, talán csak a tűzijáték hiányzott”

- mondta Dmitrij Peszkov.

Az orosz elnök szóvivője így kommentálta a The Independent című brit lap írását, amely szerint Oroszország 1945 óta nem látott hasonló győzelmet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy hétfőn az oroszok egy sportban aratott, nem pedig egy háborús győzelmet ünnepeltek.

„A sport egyesít és nem szétválaszt. Ez egy tisztességes játék, és aki a tisztességes játékban nyer, az, ahogy mondani szokás, a legerősebb az adott pillanatban”

- nyilatkozott.

Peszkov szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „teljes szívvel” szurkolt az orosz válogatottnak. A szóvivő nem tudott válasz adni arra kérdésre, hogy az orosz államfő az elfoglaltságai mellett időt tud-e majd szakítani arra, hogy jelen legyen szombaton Szocsiban, az Oroszország-Horvátország negyeddöntőn. Putyin, aki a vasárnapi, Spanyolország elleni meccsre nem ment el, telefonon beszélt VI. Fülöp spanyol uralkodóval, aki viszont ott volt a lelátón.

A szóvivő közölte: a Kremlnek egyelőre arról sincs értesülése, hogy Emmanuel Macron francia elnök elutazik-e pénteken Nyizsnyij Novgorodba, ahol hazája válogatottja Uruguay ellen lép majd pályára. Maga Macron korábban, a Szentpétervári Gazdasági Fórumon tett rá célzást, hogy „felkeresheti” a világbajnokságot.

Borítókép: szurkolói ujjongás a Vörös téren, miután az orosz válogatott kiejtette a spanyolt

AFP / DPA / Marius Becker

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!