Vál

2015.03.28. 18:41

Léleküdítő, színvonalas versmondó verseny Válban

Vál – Huszonharmadik esztendeje rendezik meg a Vajda János Versmondóversenyt, a népszerűsége egyre nő. Az idén 170 általános iskolás jelentkezett, és sni-s diákok is megmutatták tudásukat.

Zsohár Melinda

A hatodik osztályosok versenyén a Berettyóújfaluról érkezett Kiss Boglárka Emma első helyezést ért el Benjámin László Bolhamadár című versével. A kislány képes volt édesanyjával ilyen messzire elutazni, igaz, nagyszülei váliak. Feléjük nemigen rendeznek ilyen típusú vetélkedőket, hangzott az indok, s a váli Vajda szavalóverseny elismert színvonalú. Ez csöppet sem mindegy, Boglárka ugyanis rendkívül tehetséges, s a felkészülést is nagyon komolyan veszi. Elfogultság nélkül állítható, hogy ő készen állna filmben vagy színházban gyermekszerepet játszani!

Komáromból érkezett a szintén hatodikos Hordós Kira, ők az interneten találták a felhívást, s nem hiába jöttek el, mert Kira második lett a nemes vetélkedésen egy mai verssel: Sárhelyi Erika Varró Daniról című humoros alkotásával. De a Vál-völgye településeinél jóval tágabb körből érkeztek a gyerekek, s természetesen a helybéliek is neveztek. Az ötödikes Kövesdi Patrik Kápolnásnyékről érkezett, Mécs Lászlót mondott oly komolysággal és érzékenységgel, hogy a zsürinek időnként meg kellett csípnie magát: valóban nem idősebb-e ez a gyermek? Ugyanonnan jött a vele egyidős Vörös Richárd, Arany János Walesi bárdok balladáját adta elő érett, értő módon. Az ercsi Békes Balázs és a csabdi Veszelovszki Minka játékos, könnyed költeményekben csillogtatták meg képességeiket. A váli Kóti Fruzsina is elsős korától sikeres szereplője a verses versenyeknek, idén a különdíjat is megkapta.

A zsüri is mindig nagyon komolyan veszi feladatát, a szervező iskola tanárai ezzel is gondoskodnak a színvonalról. Szabó Éva igazgató köszöntötte a sok gyermeket, kísérőt, tanárokat, szülőket, s a tekintélyes számú zsüritagokat, köztük Kiss Lászlót, a Magyar Versmondók Egyesülete országos elnökét. Hosszú évek óta visszajár Válba csakúgy, mint a neves előadóművész Havas Judit, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmunkatársa. Zsürizett Papp Márió költő és Varga Gabriella, a székesfehérvári Vörösmarty Színház ifjú művésznője. Nyugdíjas pedagógusok, az irodalom és a költészet iránt elkötelezett felnőttek, s persze maga az iskola vette ki a részét az egészből, ami a versenyen túl jó kis közösségi eseményként adott útravalót és emléket az ifjú irodalomrajongóknak.

Az első helyezettek osztályonként: 1. Nagy Lázár, Martonvásár 2. Kürti Bori Mány 3. Dőri Dóra Kápolnásnyék 4.Végvári Balázs Kápolnásnyék 5.Kövesdi Patrik Kápolnásnyék 6.Kiss Boglárka Emma Berettyóújfalu 7. Jenei Martin Kápolnásnyék 8. Dudás Zsuzsa Vál, 8. Budai Imola Alcsútdoboz. SNI-s tanulók: 1-2. Nagy Luca Martonvásár 3. Bódi János Alex Bicske 4.Milák Krisztián Bicske.

A berettyóújfalusi Kiss Boglárka Emma és a kápolnásnyéki Kövesdi Patrik (ülnek) méltán kapták a legmagasabb pontszámot kiváló teljesítményükre. (Állnak, balról jobbra) Hordó Kira (Komárom), Nagy Albert (Vértesboglár),Veszelovszkyi Minka Csabdi), Békes Balázs (Ercsi), Kóti Fruzsina (Vál), Vörös Richárd (Kápolnásnyék). Fotó: Némethné Szarka Szilvia

Címkék#Vál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!