Vál

2014.11.03. 19:40

Megszépül a váli zsidótemető is - elítéltek is segítenek

A baracskai börtön önként jelentkezett lakói is részt vesznek az emlékhely megszépítésében.

Tihanyi Tamás

Rendbehozzák a váli zsidótemetőt: az évtizedek óta rendkívül elhanyagolt sírkertben álló sírok nagy részét megrongálták, a köveket részben elhordták. A munkát a baracskai büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjai is segítik egy jóvátételi program keretében.

Az elítéltek közösen takarítják ki a temetőt, kivágják az elburjánzott bokrokat, megpróbálják megmenteni a megmaradt síremlékeket. A temető rendbetételével egy régi adósságukat rendezik, fogalmazott a település alpolgármestere, Ádám Zsuzsanna.

Aki elismerte, hogy a továbbiakat magának a községnek kell végiggondolnia, hiszen a megszépült temető fenntartását, az állagmegóvást nekik kell biztosítaniuk. Elképzelhető, mondta az alpolgármester, hogy emlékhelyet létesítenek a területen.

A fogvatartottak egyébként társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációjuk, valamint az intenzív utógondozás érdekében, önként jelentkezés alapján dolgoznak a hasonló, közösségi szempontból fontos programokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!