Vál

2014.02.25. 15:05

A váliak házasították a hagyományos farsangot és a karnevált

Vál - A váli lokálpatrióták a magyar farsangi szokásokat és a nyugat-európai karneváli vigasságot kapcsolják össze hagyományteremtő szándékkal március 1-jén. A német testvértelepülés adta az ötletet.

Zsohár Melinda

Vál és a németországi Észak-Rajna-Westfaliában található Beggendorf testvértelepülések 1987-től fogva, töretlenül. Azóta járnak ide-oda leginkább a tűzoltók, mivel mindkét helyen nagy tradíciója van a helyi lánglovagoknak. Edwin Michel beggendorfi tűzoltóparancsnok még a rendszerváltás előtt tévedt Válba, beleszeretett, s valódi civil kapcsolattá mélyült a két település között a barátság. A beggendorfiak (Baesweiler város egyik része a falunak, azaz Dorfnak nevezett kerület) évtizedek óta nagyszerű és látogatott karnevált rendeznek ilyentájt, különösen a gyerekeknek kedveskedve, s őket előtérbe helyezve. A Válvölgye Gasztronómiai, Kulturális és Turisztikai Egyesület (VGKTE) elnöke, Marton József és felesége, Julianna nagy élményben részesültek tavaly a beggendorfi karneválon, s elhatározták: itthon is megszervezik kicsiben a KarneVált, amit emígyen kereszteltek el, nagyon beszédesen.

- Hihetetlen, mekkora lelkesedéssel vesz mindenki részt a beggendorfi karneválon! - mesélte Marton Julianna az élményét. - A polgármestertől a tűzoltókig, a városházi képviselőktől az óvodásokig mindenki beöltözik, feldíszítik a házak ablakait, cukorkát szórnak az utcákon, s táncolnak, mulatnak egész éjszaka.

Az érdeklődőknek Marton József egyesületi elnök mutatta be a rendezvényen kiállítókat (Fotó: Zsohár Melinda)

Hazánkban is jeles hagyomány a farsang, a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak, de legtöbb helyen az óvodák és általános iskolák intézményein belül. A felnőttek ha báloznak is, ritkán öltenek maskarát. A busójárás különleges farsangi szokásán kívül a mohai tikverőzés még ismert néprajzi kincs, de Válban, Fejér megye ezen fertályán nincs jellegzetes farsangi esemény. Az idén március 4-ére esik húshagyókedd, másnapra hamvazószerda, s a nagyböjt első vasárnapja március 9. A karnevál a farsang farka, azaz az utolsó három mulatós, evős, táncos nap a húsvétra készülődés előtt, régen ilyenkor sok esküvőt tartottak. A VGKTE ennek jegyében szervezett esküvőbörzét is, amelyen a gasztronómia fontos ágait reprezentálták: a lakodalmi süteményeket és tortákat, egyéb fontos járulékos dolgot, s az ötletesebbnél ötletesebb terítéseket! Egy kicsit előre vetítették a váli karnevált, amelynek központi találkahelye a Válvölgye Étterem lesz.

A március 1-i napon reggel zenés ébresztővel kezdenek, délután jelmezes felvonulással üdvözlik a helybélieket és a vendégeket. Karnevál herceg és hercegné vezeti a sort, a gyerekekre nagyon számítanak Martonék és szervező barátaik. Az önkormányzat is csatlakozott az első váli karneválhoz, barátok, civil szervezetek, vállalkozók, s természetesen a helyi önkéntes tűzoltók is. Edwin Michel már itt tartózkodik, tanácsaival segíti az elsőbálozókat . Este mulatság, karneválszépségek választása is lesz persze, őket másnap hintón viszik körbe Válban. Farsang farkán, tavasziasnak ígérkező időben búcsúztatják a telet a magyar farsangi szokások és a nyugat-európai karneváli külsőségek ötvözésével a Vál-völgyében.

Ezek is érdekelhetik