több mint hatszáz éves történet

2018.06.17. 16:00

Vodkatörténeti múzeum nyílt Varsóban

A Lengyel Vodka Múzeuma nyílt meg Varsóban, egy 19. századi szeszgyár felújított épületében, ahol a lengyel vodkafajták több mint hatszáz éves történetét, előállításuk módját mutatják be.

MTI

Forrás: Pixabay

A múzeum a Visztula jobb partján fekvő Praga negyedben található. A főváros többi részéhez képest ebben a negyedben jobb állapotban maradtak fenn a második világháború előtti épületek.

A múzeum öt tematikus tárlatban, mindenekelőtt multimédiás eszközökkel mutatja be a lengyelországi vodkagyártás hagyományát, a vodkakultúrát, az italhoz kapcsolódó szokásokat. A tárlat látogatói – többek között – megtudhatják, hogy a lengyel vodkaként árult,

oltalom alatt álló termékek öt hagyományos, Lengyelországban termelt gabonafajtából – búza, rozs, tritikálé, árpa, zab –, valamint burgonyából készülnek.

Lengyel vodkának a termék kizárólag akkor minő-sül, ha minden gyártási folyamatot Lengyelországban végeztek.

A múzeum látogatói fel-idézhetik többek között azt a mítoszként keringő történetet, melyben a legendás Rolling Stones együttes az 1967-es varsói koncertjeiért egy vagon vodkát kapott honoráriumként, a szállítmányt viszont végül a brit vámosok visszairányították Lengyelországba.

 

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!