Napjainkban közel kétszáz pincét ölel körül a Szépasszony-völgy

2020.09.20. 15:00

Végvári hősök és jó borok Egerben

Egyebek mellett a történelmi múlt, a számos látnivaló, a magával ragadó környezet és a finom bor teszi igazán különleges úti céllá Egert.

Polgár Bettina

A várból magával ragadó kilátás tárul elénk

Fotó: Polgár Bettina / Veszprémi Napló

A város nevének eredete ismeretlen, többek szerint azonban az „éger” elnevezésből származik, ezt támaszthatja alá, hogy a környező területeken még ma is számos égeres található. Eger neve a 670 körül a Kárpát-medence északkeleti területére beköltözött bolgár népességtől eredhet.

A környék már a kőkorszak óta lakott terület. A korai középkorban avar és szláv törzsek is éltek itt. Szent István az 1009 előtt szervezett tíz püspökség egyikének székhelyévé tette Egert.

A várból magával ragadó kilátás tárul elénk
Fotó: Polgár Bettina / Veszprémi Napló

Magyarország három részre szakadása idején Eger fontos végvárrá vált. Dobó István várkapitány parancsnoksága alatt a vár (a nőket és gyerekeket is beleszámítva) kevesebb mint 2100 védője 1552-ben visszaverte egy nagy török sereg támadását, amelynek létszáma a mai történészek szerint 35-40 ezer lehetett. Az ostrom történetét a mai olvasók leginkább Gárdonyi Egri csillagok című, népszerű regényéből ismerhetik. Az ostrom alatt teljesen leromlott várat kiváló olasz hadmérnökök tervei alapján 1553 és 1596 között teljesen átépítették. 1596-ban a török újra megostromolta Eger várát, amit a körülbelül hétezer fős védősereg mintegy háromhetes ellenállás után feladott. A város 91 éven át, 1687-ig volt az Oszmán Birodalom része mint egy több szandzsákot magában foglaló vilajet székhelye. Ennek leglátványosabb emléke az egykori birodalom legészakibb, ma is álló minaretje. A Várhegy tövében, a vár bejáratától nem messze egy törökfürdő maradványait tárták fel.

A vár és a minaret mellett érdemes megtekinteni az egri bazilikát is, mely Magyarország második legnagyobb vallási épületének számít. 1827-ben Pyrker János Lászlót nevezték ki Eger érsekének, ő kérte fel a korszak nagy építészét, Hild Józsefet, hogy tervezze meg ezt a csodás építményt. Az építkezés 1831től 1836-ig tartott, az épületet 1837-ben szentelték fel.

A belvárosban Eger felirat fogadja a látogatókat, mintegy három méter magasságú, aranyszínű betűkből kirakva
Fotó: Polgár Bettina / Veszprémi Napló

A borkóstolás első számú helye a Szépasszony-völgy, mely a belvárostól 10-15 percnyi sétára található. A Szépasszony-völgy Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A völgy nevéhez legendák sora fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem. Az azonban bizonyos, hogy 1774-ben kezdték a völgy Öregsorának kialakítását püspök-földesúri engedély alapján. A pinceépítést fokozta Barkóczy püspök gazdaságpolitikája, aminek következtében fellendült a bortermelés, kialakult a bor piaca, tehát szükség lett megfelelő tárolóhelyiségekre.

A ma közel kétszáz pincét számláló Szépasszony-völgy neve az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!