Utazó

2008.02.13. 08:32

Várkastélyok, medvék és sör

Csehország sokak számára egyenlő Prágával. Aki viszont nem akar a fővárosig elautózni, annak rengeteg felfedeznivalót kínál az ország déli része. Érdemes letáboroznunk egy "görbe mezőn": azaz Cesky Krumlov városában.

PLT

A település nevében az ónémet Krumme Aue fedezhető fel, amely a Moldva kanyargós medrére utal. Cesky Krumlov igazi szabadtéri múzeum. A középkori sikátorokban tett séta visszarepít minket a reneszánsz világba, a Rosenberg cseh arisztokrata család udvarába, akik a felhalmozott adósságok miatt kénytelenek voltak eladni a várost II. Rudolf német-római császárnak. A ma is látható fényűző kastély és a pompás vár már az Eggenbergek építkezéseinek köszönhető: a bécsi udvar mintájára emelt épületegyüttest katonai szolgálataiért kapta II. Ferdinánd osztrák főhercegtől a családfő.

És hogy egy gazdag kereskedelmi csomópontban miért álltak le az építkezések, és miért rekedt meg a város a középkorban? Az ok egyszerű: kimerültek a Cseh-erdő ezüstbányái, a monumentális beruházásokat pedig már nem volt miből finanszírozni. A környéken lakó németek befolyására a második világháború idején Ausztriához kívánt csatlakozni a település, ám az amerikai csapatok bevonulása után Csehszlovákia része lett.
A házakat folyamatosan renoválják, a műemlékeket restaurálják, ám az ódon házacskák lakói sokszor nem tudják fedezni a felújítás költségeit, így a belvárostól távolabb eső utcákban több romos ház látható. A Moldva 2002-es áradása is súlyos károkat okozott a műemlékekben, és bár a település 1992 óta az UNESCO Világörökség védelme alatt áll, azóta is sokat romlott az épületek állaga.

A bájos kis cseh házak így is hangulatosak, a rendbe hozott óvárosi rész és a vár pedig páratlan élményt kínál. A vár- árok felett haladva különös dolgon akad meg a kiránduló szeme: a hagyományoknak megfelelően az erődítményt még most is medvék őrzik. A Rosenberg családot ugyanis rokoni szálak fűzték az olasz Orsinikhez, akiknek a neve nőstény medvét jelent. Az ősi származására büszke család a 16. századtól tartott medvéket az udvarban: az állatok később a várárokban kaptak helyet.

Beljebb és feljebb haladva érjük el Csehország második legnagyobb várának kör alaprajzú gótikus-reneszánsz tornyát: ötvennégy méter magas, pompás kilátás nyílik belőle a városra. Egy szobrokkal díszített hídon jutunk át a  várszínházba: érdemes egy kis időt szentelnünk a barokk színpadnak, amely még ma is a 18. században készült technikával működik. Nem tudom, mit szólna a neki szentelt kiállításhoz a különc és zseni festő, Egon Schiele, aki több évig lakott szeretőjével a városban, és akit erkölcstelen életmódja miatt száműztek az itt lakók.
A tárlatot a festő többéves Cesky Krumlov-i tartózkodásának emlékére rendezték be a művész munkáiból: de a központ kortárs munkáknak is gyakran ad otthont. Ha elfáradtunk a kiadós séta után, térjünk be az Eggenberg sörgyárba, ahol a 16. század óta állítják elő a helyiek jellegzetes aranysárga italát. 

Ha tovább időzünk Dél-Csehországban, feltétlenül látogassunk el Ceské Budejovicébe, ahol szintén kóstolással egybekötött sörgyári látogatáson frissülhetnek fel az utazók. A négyzethálós központi térről a négy égtáj felé vezetnek a lábasházakkal szegélyezett, középkori hangulatot árasztó utcák. Egy dologra ügyeljünk: ne lépjünk a kereszttel jelölt utcakőre. Ezen a helyen végeztetett ki a 15. században a polgármester tíz lakost: a hiedelem szerint, ha bárki erre, az úgynevezett "eszelősök kövére" lép, este kilenc óra után elviszi az ördög. 

Ha van elég erőnk, másszuk meg a háromszázhatvan lépcsőfokot számláló Fekete-tornyot, ahonnan letekinthetünk Ceské Budejovice műemlékeire és a kontinens első ló vontatta vasútjának maradványaira. Innen már nincs messze Hluboká vára: nekem ez a cseh Windsor. A Schwarzenberg hercegek  kincseit rejtik az ódon falak, ám a kert és a pompás kastély angol vidéket idéznek.

Tavasszal vagy nyáron a tőzegláp jótékony hatására épült treboni gyógyfürdőben lazíthatunk, de a közeli tóvidék vadregényes tájain barangolva megismerkedhetünk a legnagyobb cseh halászvidék mindennapjaival is: a háromnapos pontyfogó versenyen sokszor fanatikus horgászok mérkőznek meg egymással, lehet vitorlást bérelni, de akár gőzhajóval is utazhatunk a tavakon.

A kulináris élvezetek hódolóinak sok ínyencséget kínál a délcseh régió: a pörkölt vagy sertéssült knédlivel és párolt savanyú káposztával rendkívül népszerű, de sertéscsülköt, mustáros kolbászt és pontyételeket is fogyaszthatunk. A rántott sajtot sonkával töltik, desszertként többfajta rétesből válogathatunk. A cseh sörnek talán nincsen párja, de mellette kísérletezzünk a slivovicával, a szilvapálinkával is - persze csak mértékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!