élményekkel ajándékozza meg a turistákat

2020.02.09. 15:00

Varázslatos ékszerdobozok Szlovénia tengerpartján

Itáliai hangulat és barátságos árak. Az azúrkék Adria partján fekvő Piran és Portoroz varázslatos ékszerdobozokként vonzzák a szlovén tengerpartra látogató turistákat.

Benedek Bálint

Piran városát gyakran szlovén Velencének is nevezik. Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

A Zala megyével határos Szlovénia könnyedén elérhető, és kicsivel több mint 20 ezer négyzetkilométernyi területe számos kincset rejt a turisták számára. Érdemes azonban átszelni az országot egy csodálatos látnivalóért: a tengerpartért. A hegyeket elhagyva, a felhők alól kibújva az Isztriai-félszigeten elterülő 47 kilométernyi partszakaszt megpillantva olyan érzésünk támad, mintha az olasz Riviérára érkeznénk. Az egyik gyöngyszemet, Piran városát gyakran szlovén Velencének is nevezik, ez nem véletlen, hiszen valamikor a Velencei Köztársasághoz tartozott. Mérsékelten meleg éghajlata van. Enyhe telek és hosszú, forró nyarak jellemzik. Ezért nyüzsög a turistáktól, akik érthetően minden évszakban kedvelik a bájos, szűk sikátorokat, bár a strandja főleg a jól úszókat várja.

Mára Szlovénia talán legelegánsabb és felkapottabb nyaralóhelye lett a tengerparton futó, fákkal szegélyezett főutcával Portoroz
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Itt érdemes „elveszni” az utcákban, ahol rövid sétákkal a történelem is megelevenedik a látogató előtt. A Tartini tér legfontosabb látnivalója a neoreneszánsz városháza, mely 1877-ben épült. A Tartini-ház a tér egyik legrégebbi épülete 1384-ből, amelyet Casa Pizagrua néven ismertek a velenceiek. A térről bármerre induljunk el, az óváros zegzugos, romantikus sikátorait olaszos ételek illata öleli körbe. A finomságok mellett érdemes megkóstolni egy finom szlovén nedűt. Apropó, bor! Piran régi főtere a Május 1. tér, a lakossága egykor itt találkozott, itt vásárolt vagy csak borozg atott. Mostanában a főszezonban nyáresti zenei és táncos produkciók helyszíne. Szembe tűnő látvány a város északi peremén a Szent György-templom. Eredetileg 1272-ben építették, a 16. században viszont súlyosan megsérült. Többször átépítették, mai alakját 1818-ban nyerte el, amikor másodszorra is teljesen felújították. Remek kilátás nyílik innen a helyi látnivalókra, tiszta időben, ha balra tekintünk, Horvátországot, ha pedig jobbra, akkor az olasz Alpok csúcsait láthatjuk.

Portoroz strandjai napernyőkkel és ágyakkal várják a látogatókat
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Ha ennyi élmény után felfrissülésre vágyunk, s éppen nyáron vagy kora ősszel járunk a tengerparton, akkor a part menti sétányon Piran városrésze, Portoroz strandjai napernyőkkel és ágyakkal várják a látogatókat. Itt található Szlovénia egyetlen természetes homokos strandja. Mára Szlovénia talán legelegánsabb és felkapottabb nyaralóhelye lett a tengerparton futó pálmafákkal szegélyezett főutcával. Strandja jól karbantartott, lassan mélyülő és homokos parttal.

Piran városát gyakran szlovén Velencének is nevezik.
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Ha erről a területről is szeretnénk ajándékot hozni, érdemes egy kis sót venni. Évszázadokkal ezelőtt a sólepárlás fővárosa volt a térségben. A pirani só messze földön ismertté vált. Amikor a sószüret elkezdődött, a lakosság eltűnt a városkából, s mindenki kiköltözött a településtől 10-15 kilométerre lévő sólepárló területre dolgozni. A Slecovje Salina Nature Park területe ma is sólepárló, Portoroz után a horvát határ felé haladva található. Nagyon kevés hely van a világon, ahol őrzik a hagyományokat és 14. századi módszerekkel termelik a sót, ez a nemzeti park ilyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!