Utazó

2008.09.11. 07:04

Birkafőzésből lecsófesztivál

Az ötlet egy baráti találkozón, a jászárokszállási birkafőző versenyen született. Ha ott több bográcsban, a főtéren rotyoghat a birkagulyás, miért ne lehetne megpróbálni, mit szólnak a székesfehérváriak a közös főzéshez, egy jókedvű hétvégéhez?

PLT

A turisták egyébként is szívesen látogatnak a királyi városba, a műemlékek, a múzeum, a tiszta városkép mellé miért ne kínálhatnának a látogatóiknak egy ízes-füstös lecsós élményt.

A fehérváriak "hozzászólása" nem maradt el, mi több, pozitív lett, így az idén szeptember 26-27-én már negyedik alkalommal gyűlnek össze a főzők a Fehérvári Vigasságok és a Lecsófesztivál ürügyén a Fejér megyei megyeszékhely egyik legforgalmasabb utcájában, a Várkörúton. 

Kezdjük az elején, amikor még az sem volt biztos, milyen fogadtatásban részesül az ötlet. Az első évben ötvenkét csapat, közösség érkezett, pakolta ki a bográcsot, gyújtott tüzet az előre odakészített tűzgyújtó tálcákban. 

Gomolygott a füst a Várkörúton, aztán néhány perc múlva jöttek az illatok. A bográcsok alján szalonna, némelyikben kolbász kezdett pirulni, hogy azokat is odacsalogassa, akik nem hitték, hogy érdemes lesz lecsót főzni a város közepén.

Érdemes volt, mutatta a hatalmas érdeklődés, az ételek pillanatok alatt elfogytak, kínálták belőle a csapatok a sétálókat, már amiből maradt a nagyobb társaság falatozása után. A vigalom estig tartott, így hát a szervezők örömmel nyugtázták, erőfeszítéseik nem voltak hiábavalók. 

Az első fesztivál lecsókirálynői Tőkéné László Ágnes  és Tőke Ági voltak, őket 2006-ban követte Dedi - mindenki így ismeri a városban a sikeres lecsókirályt -, valódi nevén Major Lászlót. Tavaly, 2007-ben a legjobb lecsót Vathy Viktória tette le a zsűri asztalára.

A tavalyi fesztivál egyik kissé titokban maradt érdekessége volt az angolok lecsókóstolása. A városban épp akkor zajlott egy focitorna, ahová a felnőttek elkísérték gyerekeiket, és közben bekukkantottak a fesztiválra. 

Ott is ragadtak, ízlett nekik a lecsó, tetszett a hangulat. Tavaly már nemzetközivé vált a fesztivál, Zadar testvérváros képviselői is megérkeztek, mi több, Schwabisch-Gmünd képviselői is. 

Ők nem lecsót, hanem hazai specialitást kínáltak a fesztiválozóknak. Székesfehérvár tiszteletbeli polgárának, Albert Scherrenbachernek annyira megtetszett a fesztivál, a főzőcske, az egész nap hangulata, hogy a lecsókirálynak vagy lecsókitálynőnek járó serleg mellé alapított még egyet. 

- Így a legjobb lecsófőző két serleggel is gazdagabb lett, valamint a gratulációkkal, a barátok elismerésével - tette hozzá Sipos József, a  fesztivál főszervezője.

Egyébként az elkészített lecsók igen változatosak voltak minden esztendőben, a csapatok főszakácsai saját ízeik, kívánságaik szerint készítették az egytálételt. A zsűri hazai, azaz fehérvári hozzáértőkből, szakácsokból állt és áll majd az idén is.

Az egyik zsűritag, Rácz Jenő ismert városi vendéglátó szakember lesz, a zsűri tagjai közt találjuk majd Bogár Géza, Tóth József, Polgár János, Sándor Norbert, Mihály Csaba vendéglátós szakembert. Rácz Jenőt faggattuk arról, milyen lecsót fogyaszt szívesen.

- Mindenfajtát szeretek, a tojásost, a kolbászost, de a voksom az oldalassal készült mellett teszem le. Az oldalast kis cikkelyekre vágjuk - a csontot nehogy kivegyük -, a bográcsban lepirítjuk, sok zsiradék nem kell alá, de arra vigyázzunk, ne égjen le, de nyugodtan piruljon, pirosodjon. 

Kis vizet tehetünk alá. Az sem baj, ha kicsit megkapatjuk, csak jobb íze lesz. Ezután kerülhetnek bele a lecsó egyéb hozzávalói.

A lecsófőzésre a nevezési határidő szeptember 18-a, eddig már 130-140 csapat jelentkezett, érkeznek majd társaságok Kecskemétről, Paksról, Szekszárdról, Veszprémből, Balatonkeneséről. 

Fehérvárról cégek is jelentkeztek, van, amelyik tíz bográcshelyet kért, a fesztiválon, a vigasságokon látják vendégül üzleti partnereiket.

- Az első napon, szeptember 26-án megkezdődik a készülődés - mondta  Sipos József, aki több támogatót állított maga, pontosabban a fesztivál mellé. Aznap este a színpadon nemzetközi fúvószenekar ad műsort, másnap, szombaton korán kezdjük kipakolni a padokat, asztalokat, a tűzifát, a tűzrakó tálcákat. 

Napközben vásári mutatványosok járják az utcát, szervezünk gyerekprogramot, a színpadon a vigasságok eseményeivel szinte párhuzamosan szórakoztatják majd a fellépők a város, a régió lakóit, a turistákat. 

Úgy tervezzük, hogy a legjobb főzőknek járó díjakat helyben készítik majd el a kézművesek, fafaragók, fazekasok. A zenei produkciók változatossága garantált, úgy tervezzük, hogy szombaton utcai táncházra is rábírják a néptáncosok a közönséget, a főzőket, a barátokat, a nézelődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!