Utazó

2016.10.11. 15:20

Sárospatak: Történelmi lecke utazóknak

Sárospatak azok közé a városok közé tartozik, amelyek megismerése alighanem mindenki számára kötelező lenne, hiszen a magyar történelem fontos eseményei zajlottak itt. Ám éppen ezért kíván némi felkészülést az oda utazóktól, hogy valóban értsék és élvezni tudják e gyönyörű fekvésű észak-magyarországi település látnivalóit.

Osváth Sarolta

Bodrog-parti Athén, magyar Cambridge, Szent Erzsébet városa, Rákócziak ősi fészke - sokféle jelzővel illették már a jelenleg mintegy
13 ezer lakosú várost. Évszázadokat átívelő történelmi múltja, kulturális és szellemi értékei kivételes atmoszférát teremtve azonnal megragadják a látogatót és szinte kézen fogva vezetik a hegyek és a síkság találkozásánál, a Bodrog partján elterülő hangulatos település felfedezésére.

A különleges alakzatban elhelyezkedő épületegyüttest az elmúlt másfél évtizedben teljesen felújították

A történeti kutatások szerint a hely már ősidők óta lakott volt, első említése a honfoglalás korából származik. Ezt követően 1201-ben már városi kiváltságokat, Zsigmond királytól szabad királyi városi rangot, Mátyástól pedig vásártartási jogot kapott. Nem véletlenül, hiszen fontos állomása volt a Tokaj-Hegyalján átvezető kereskedelmi útvonalnak. Nehéz lenne felsorolni, hogy a magyar történelem és szellemi élet nagyjai közül ki mindenki járult hozzá a város szellemiségének alakításához. Az biztos, hogy ebben legnagyobb érdeme Lorántffy Zsuzsannának és a Rákócziaknak volt. A fejedelemasszony és férje, I. Rákóczi György 1617 és 56 között hatalmas építkezéseket hajtott végre, de Lorántffy Zsuzsanna a pataki oktatás legnagyobb mecénása is volt. Ezt megelőzően Perényi Péter egykori koronaőr a mohácsi vész után építette meg Sárospatak legjelentősebb történelmi jelképét, a várkastélyt és a hozzá tartozó erődvonalat.

A Rákóczi-vár történelmi magja a Vörös-torony

A Rákóczi-vár hazánk egyik legszebb reneszánsz építészeti emléke, falai közt ugyanakkor a magyar történelmet meghatározó megannyi jelentős esemény is zajlott. A várlátogatás óriási élmény minden korosztálynak. A Rákóczi családnak jeles tagjai születtek, nevelkedtek, házasodtak a nagyrészt általuk építtetett falak között. Itt tartották az utolsó országgyűlést a Rákóczi-szabadságharc idején, elbukása után pedig innen indult száműzetésbe II. Rákóczi Ferenc. (Szobra a kollégiummal szemben látható). A vár egyik kerek erkélyszobája a Sub Rosa-terem, amelynek boltozatát festett rózsa díszíti. A hagyomány szerint ebben a szobácskában találkoztak a Wesselényi-féle összeesküvés vezetői 1669-ben. Innen ered, hogy a rózsa alatt kifejezés a titkosság szinonimájává vált. A Bodrog partjáig lenyúló parkban álló vár a Rákócziak alatt, a 17. században élte fénykorát. Történelmi magja a késő reneszánsz, ötszintes Vörös-torony. Körülötte ötszögű olasz bástyás védőfal húzódott. A lakótoronyhoz csatlakozó, 16-17. századi épületszárnyak négyszögletű udvart fognak közre. A vár alatt húzódik a híres Rákóczi-pince, amelynek egy kilométer hosszú járataiban 900 hordót lehetett tárolni.

A Lorántffy-szárny udvara egy korabeli ágyúval.

A különleges alakzatban elhelyezkedő épületegyüttest az elmúlt másfél évtizedben felújították, ennek köszönhetően a várban lévő Rákóczi Múzeum kiállításain valóban szinte elénk tárul az egész középkor. A múzeumhoz tartozik az egykori trinitárius kolostor is.

Ne sajnáljuk a fáradságot, menjünk fel a Vörös-toronyba, megéri a panoráma. Szánjunk időt az 1531-ben alapított, legendássá vált Sárospataki Református Kollégiumra is, ami az akkori Magyarország egyik legjelentősebb oktatási intézménye volt. Legnagyobb értéke a könyvár, melynek dísztermét Pollack Mihály tervezte. A református régi kollégium egyetlen megmaradt szárnya, a Berna-sor, mely 1773-ban kapta barokk külsejét, ma tudományos gyűjtemény otthona. Ne hagyjuk ki Sárospatak egyházi emlékeit. A Szent Erzsébet téren emelkedik a gótikus római katolikus Vártemplom, amelyet az 1400-as évek végén építettek. Ékessége hazánk legnagyobb, 16 méteres faoltára. A református templom barokk stílusban épült a 18. század második felében.

A Tengerszemnek nevezett egykori malomkőbánya különleges, vadregényes képet tár elénk Fotó: Shutterstock, Wikipedia

Sárospatak nagyszerű termálfürdővel is rendelkezik: a Végardó fürdő azon túl, hogy több medencével és kiváló wellness-szolgáltatásokkal várja a vendégeket, építészeti látványosság is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!