Az idegenvezetők misztikus történeteket is mesélnek

2019.10.13. 07:15

Titokzatos, szellemjárta Czocha vár

Lengyelországnak ez a számunkra kevésbé ismert régiója tele van szebbnél szebb kastélyokkal és várakkal, romantikus erődökkel. Ugyanakkor izgalmas ipartörténeti emlékeit és ma is működő kézműves manufaktúráit, híres gyógyfürdőhelyeit is érdemes felfedezni.

Osváth Sarolta

Mese és romantika – mintha Harry Potter varázslóiskolájába csöppentünk volna. A lengyel Kwisa folyó kanyarulatának egy magas sziklaszirtjén áll Czocha lenyűgöző, titokzatos vára, amely a tatárjárás után, az 1240-es évek végén épült. A lenyűgöző szépségű, példásan helyreállított épület számtalan izgalmas eseményével, remek szállodájával, autentikus ízeket kínáló éttermével ma vonzó és népszerű úti cél.

Czocha váráról mint stratégiailag fontos helyről először 1329-ben tesznek említést a krónikák.
Fotó: Osváth Sarolta

Czocha váráról mint stratégiailag fontos helyről először 1329-ben tesznek említést a krónikák. Pedig a cseh–sziléziai határvidéken a történelmi évszázadokban szinte folyamatosan támadásoknak volt kitéve, kétszer – a huszita háborúban és a harmincéves háborúban – súlyosan meg is sérült. Majd 1451-től a Nostitz főúri család birtokába került, akik a XVI. században reneszánsz stílusban újjáépítették. 1703-tól – ez nálunk a Rákóczi-szabadságharc ideje – az Uechtritz család vette birtokba, az ő nevükhöz az 1793-as tűzvész okozta károk helyreállítása fűződik. A várkastély mai, neogótikus állapotának kialakítása viszont egy nagy drezdai cigarettagyár igazgatójának, Ernst Gütschow-nak a kívánságára történt. A vár a II. világháború után a lengyel állam kezelésébe került, és katonai üdülőközpontként hasznosították, az 1990-es években restaurálták, látogathatóvá tették, és a turizmus szolgálatába állították.

Szánjunk egy fél napot a vidék aranybányászati emlékeinek megismerésére is.
Fotó: Osváth Sarolta

A várkastély termei csak vezetővel látogathatók, mert az útvonalak trükkösek és veszélyesek, az épületben ravaszul áthidalt szintkülönbségek zavarják meg a tájékozódóképességünket. Az ide genvezetők a szakszerű magya rázatok mellett misztikus történetekkel is szórakoztatják a közönséget, életben tartva a kastély legendás szellemét. A várkastély zegzugos épületét egy kilátóként is működő őrtorony vigyázza, a tágas várudvarra bástyakapun és kőhídon keresztül lehet bejutni. A kastélyban lenyűgöző a gazdagság, a lovagtermet faragott faberakások díszítik, a márványteremben gyönyörű reneszánsz kandalló áll, ám állítólag szellemek járnak benne. A könyvtárszobában titkos ajtók nyílnak meg a titkos utakon járók előtt, csigalépcsők vezetnek a semmibe, és befalazott ajtók zárják el az utat a menekülők elől.

Złoty Stokban kisvonattal ereszkedhetünk le az egykori vágatokba.
Fotó: Osváth Sarolta

Nem véletlen, hogy a várkastély egyik legnépszerűbb eseménye Harry Potterhez kapcsolódik, de számos korhű esemény, éppenséggel a középkori játékok, a történelmi konyhák fesztiválja vagy a filmes pirotechnikai bemutatók ugyanúgy vonzzák a látogatókat. Meg kell nézni a pompázatos hercegi hálószobát, a nyolcszögletű tükörszobát, sokak számára érdekes a második világháborús kiállítás és a középkori fegyvergyűjtemény is, vagy a több mint százéves fürdőkádak, csaptelepek, vécék bemutatója.

Szánjunk egy fél napot a vidék aranybányászati emlékei- nek megismerésére is: Złoty Stokban kisvonattal ereszkedhetünk le az egykori vágatokba, ahol többemeletnyi mélységben folyt egykor az arany keresése és olvasztása. A föld alatti múzeum meglátogatása igazi kuriózum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!