Két folyó találkozásánál

2021.08.07. 14:30

Szolnok viharos múltja után mára kifejezetten izgalmas és érdekes hellyé fejlődött

Izgalmas, modern város színvonalas kultúrával és stabil gazdasággal. Sajátos hangulatát áthatja a két folyónak és holtágainak természetes világa, a rekreáció és a kikapcsolódás megannyi lehetősége.

Osváth Sarolta

A Rozáriumban Magyarország szinte összes őshonos nemesítésű rózsafajtája megtalálható

Fotó: Lescsinszky Zoltán/önkormányzat

A Tisza és a Zagyva találkozásánál fekvő város ősidők óta lakott terület, már a jégkorszak előtt felfedezték az emberek, az őskőkorszakban pedig hatalmas ősállatok népesítették be a táplálékban gazdag vidéket. 1739-ben egy ciklon minden régi épületet és írásos emléket megsemmisített. A pusztító szélviharral és tűzvésszel járó végzetes légörvény azonban csak betetőzése volt annak, amit a városnak az előző évezredekben folyamatos támadások kereszttüzében át kellett élnie. A Géza fejedelem által 1075-ben alapított város a középkorban mezővárossá és egyházi megyeközponttá fejlődött, a krónikák szerint azonban az 1800-as évek végéig legalább tízszer rombolták porig, dúlták fel ellenséges hadak. Így nem meglepő, hogy ma Szolnok legrégebbi műemléke a Tisza partján álló, barokk stílusú Belvárosi Szentháromság-templom, amelyet a XVIII. század elején ferences rendi szerzetesek emeltek a hozzá tartozó kolostorral együtt. Ez az egyetlen épület, amely túlélte a ciklon pusztítását.

A következő évszázadok a város fejlődéséről szóltak. Szerepét és jelentőségét Szolnok a magyar történelem viharos időszakaiban is megőrizte, sőt növelni is tudta.

A város szíve a Kossuth tér. Egykor az itt lévő kút és a piactéri vásárok, manapság pedig a fontos közintézmények és rendezvények tették, teszik fontossá. A tágas, impozáns téren magasodik a városháza, amelynek erkélyén mondta el Kossuth Lajos 1848. szeptember 27-én híres toborzó beszédét. A teret még életében, 90. születésnapja alkalmából nevezték el róla a városatyák. Az épület 1884-ben kapott eklektikus arculatot, legutóbb ehhez hűen újították fel. Ugyancsak itt, az 1860-ban épült egykori Magyar Király Szálloda klaszszicista tömbjében található a Damjanich János Múzeum, amely Magyarországon elsőként és immár kétszer elnyerte Az év múzeuma címet. Állandó és időszaki kiállításai mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. A Kossuth tér ugyanakkor a város igazi közösségi tere is, szobrok, szökőkutak díszítik, télen-nyáron színes rendezvények helyszíne.

A Rozáriumban Magyarország szinte összes őshonos nemesítésű rózsafajtája megtalálható
Fotó: Lescsinszky Zoltán/önkormányzat

Szolnok egyik legszebb és legkülönlegesebb épülete az 1899-ben felavatott romantikus, mór stílusú, hófehér, csipkézett falú, kupolával díszített zsinagóga, amely a Szolnoki Galéria otthona, ahol nagyszabású tárlatokat és hangversenyeket is rendeznek. Szolnoknak 1912 óta van állandó kőszínháza, a Szigligeti Színház ma már a megye kulturális életének is egyik fontos központja. A város képéhez hozzátartozik az emblematikus, 444 méter hosszú Tiszavirág híd, mely kecses ívével Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja. A belvárost öszszeköti a Tiszaligettel, a város sport- és szabadidős központjának számító folyóparti parkkal. A város egyedülálló nevezetessége a Rozárium, amely a Verseghy park egyik szegletét díszíti, Magyarország szinte összes őshonos nemesítésű rózsafajtája megtalálható benne. A park többi részlete is fi gyelemre méltó érdekességekkel lepi meg a látogatókat.

A RepTár repüléstörténeti múzeumban nyugdíjazott és restaurált repülőgépek mellett megannyi interaktív eszköz kínál élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!