Fürdőzés a vízesés lábánál

2020.01.18. 08:00

Szemet gyönyörködtető látnivalókkal kecsegtet a Krka Nemzeti Park

Érdemes fürdőruhával érkezni a Krka folyó legnagyobb vízeséséhez, mert a medencében fürödni is lehet. A folyó vize szeptemberben melegebb, mint a tengeré, nyáron pedig kellemesen hűs.

Korosa Titanilla

A legnagyobb vízesésnél fürdeni is lehet Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A Krka folyó csaknem teljes hosszát magába foglalja a Krka Nemzeti Park, mely Horvátország szemet gyönyörködtető tája szikláival, vízeséseivel. Figyelemre méltó, különleges állat- és növényvilág, valamint építészeti emlékek is megtalálhatók a területen. A nemzeti park Zadartól délre, Vodice és Sibenik közelében terül el. Dalmácia szinte minden pontjáról könnyen és gyorsan elérhető, és ha van rá lehetőség, nem is érdemes kihagyni.

A Krka Nemzeti Park leglátogatottabb vízesése a Skradinski buk, amely egyben Horvátország egyik legismertebb természeti értéke. A vízesést mésztufa akadályok, szigetek és tavak alkotják. Egész évben látogatható, megközelíthető gyalogososan és hajóval is. Akik a sétát választják, azok a Lozovac bejáraton át tehetik meg, mintegy tízperces gyaloglással. A másik bejárat Skradinban van, ahol a látogatókat tavasztól őszig hajók is várják, illetve innen négy kilométeres gyalog- és kerékpárút vezet a vízeséshez.

A legnagyobb vízesésnél fürdeni is lehet
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A Roški slap vízesés a Skradinski buknál kisebb, közúton, illetve hajóval is megközelíthető. A „nagy” vízeséstől négyórás túrákat is indítanak, aminek része a Visovac-sziget bejárása. Itt található a 8,5 kilométer hosszú Stinice– Roški slap–Ozidana pećina tanösvény oktatópanelekkel felszerelve, melyek részletes információkat nyújtanak a terület növény- és állatvilágáról, geológiai jelenségekről és kultúrtörténeti helyszínekről. A tanösvény részét képezi az Ozidana pećina barlang.

A Krka harmadik, legmagasabb vízesése a Manojlovački slap. A vízesés magassága majdnem 60 méter, magas vízálláskor a folyó fülsiketítő morajjal zúdul alá a mélybe. A meleg évszakban száraz, mivel vizét egy közeli tározóba vezetik.

A hajóút egyik megállóján megfigyelhető, ahogy lezúdul a víz, amelyet a malmok működtetéséhez hasznosítottak
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A Krka folyó vízgyűjtő területe kulturális és történelmi emlékekben gazdag, az őskortól napjainkig őrzi az emberi alkotások nyomait. Itt találhatók a római Scardona vízvezeték, valamint a Burnum római katonai tábor, illetve több, a 14. századból való horvát erődítmény maradványai is. Az egyházi épületek közül a legértékesebbek a Visovaci Szűzanya ferences rendi templom és a Visovac-szigeti Kegyelmes Anya-kolostor, valamint a pravoszláv Krka-kolostor.

A Visovac-szigeten áll a 15. századból való a templom és a kolostor, utóbbi fontos régészeti gyűjteménnyel, gazdag könyvtárral, benne kéziratokkal és ősnyomtatványokkal, valamint történelmi miseruhákkal és edények gyűjteményével rendelkezik. A Szűzanya szigete ma is vonzza a zarándokokat. A Krka folyón található kikötőnél, Kistanjétól keletre helyezkedik el az ortodox vallásosság szellemi központja, a Krka ortodox kolostor, mely egy korábbi remetekolostor alapjaira épült, mellette egy bizánci stílusú templom látható. Az épületek alatti római kori katakombák is nyitva állnak a látogatók előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!