Csodákat rejtő olasz sziget

2019.03.17. 10:00

Szardínia bőségesen kínál látnivalót és csendes, eldugott helyeket

A Földközi-tenger második, Európa nyolcadik és a világ negyvenhatodik legnagyobb szigete, amely Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Franciaország (Korzika) között helyezkedik el. Varázslatos klímája és ódon székhelye, Cagliari számos felfedezni való csodát rejt.

Benedek Bálint

A hófehér homokos tengerparti fövenyt elhagyva az olaszos hangulat átjárja a szervezetünket.

Fotó: Benedek Bálint

Olaszország különleges autonómiával ellátott régiója, másik neve Sandalyon (lábnyom) volt, amelyet a sziget feltehetően az érdekes alakja miatt kapott. A Szardínia a szardanák népének, vagyis a „tengeri emberek” nevéből ered. Szardínia eddig főleg csodálatos fekvésű strandjai, valamint tiszta öblei okán szerepelt a turisták célpontjai között.

A hófehér homokos tengerparti fövenyt elhagyva az olaszos hangulat átjárja a szervezetünket.
Fotó: Benedek Bálint

Pedig egyik fontos, délen fekvő kikötővárosa és székhelye, Cagliari az év minden szakában különleges látnivalókkal csábít. A hófehér homokos tengerparti fövenyt elhagyva az olaszos hangulat átjárja a szervezetünket. Az épületek szerelmesei hamar belehabarodhatnak a balkonokba, a színes házakba, a növényekkel teleültetett teraszokba és az egzotikus virágok látványába.

Az épületek szerelmesei hamar belehabarodhatnak a balkonokba, a színes házakba, a növényekkel teleültetett teraszokba és az egzotikus virágok látványába
Fotó: Benedek Bálint

 

Az olasz érzést csak fokozza a bárokból kiszűrődő kávé kesernyés zamata, mely olykor belekapaszkodik a bazsalikomos paradicsom illatába. Egyszóval érdemes gyalogszerrel útnak indulni, hiszen könnyedén megmászható panorámaút vezet felfelé, melynek végén a városi park, a Giardino Pubblico található. Több kert közül ez a legrégebbi a városban, megéri meglátogatni. Továbbsétálva a Bastione San Remy kilátóteraszhoz jutunk, melyet a középkori San Remy-bástyák maradványai fölé emeltek. A szűk, tipikus olasz hangulatú sikátorok között sétálva láthatjuk meg a Santa Cecilia-katedrálist, az 1200-as évekbeli székesegyházat pazar belsővel, óriási márvány szószékkel és királyi sírok kriptájával. A kereszthajók homlokzati oldalán lévő kapukban is gyönyörködhetünk, valamint megtekinthetjük a pisai szobrászat fő műveként számontartott szószéket.

Fotó: Benedek Bálint

A Castel di Castro, azaz Cagliari óvárosa a település legkülönlegesebb negyede. Egy katedrálisnak és két toronynak ad otthont, amelyek közül a San Pancrazio hétfőnként látogatható, utóbbit azért építették, hogy megvédje a város északi részét a támadásoktól. Ha engedtünk a bárok és az éttermek csábításának, lazításként időzzünk el a város felett pár órát, hiszen szinte minden oldalról tökéletes panoráma nyílik. A teraszról jól láthatók a szigetet határoló sziklák, a lakóházak dzsungele, de a kikötőben horgonyzó hajókra is rá lehet csodálkozni. Ha még van kedvünk sétálni, akkor érdemes felkeresni egy nyüzsgő piacot, több is van belőle a városban. Az egyik legszebb halpiac a San Benedetto, tiszta, rendezett márványasztalokkal felszerelve, ahol érezhetjük a frissen sült hal illatát. Egyszóval Szardínia szigete is bőven kínál látnivalót és számos olyan helyet, amelyen elbújhatunk a nyüzsgés elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!