A világ legritkább bazsarózsája

2020.04.18. 16:00

Ritkaság bontott szirmot a Mecsekben

A világ legritkább bazsarózsája virágzik a Mecsekben. A bánáti bazsarózsa világállományának kilencven százaléka él a Zengő gerincén, legalábbis a becslések szerint.

Veszprémi Napló

A bánáti bazsarózsa tudományos nevét a görög istenek orvosáról kapta Fotó: Wikipédia

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatása szerint a virág növekedése március első felében kezdődött el a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén, ám a koronavírus-járvány terjedése kapcsán meghozott intézkedések értelmében a terület és az ott élő bánáti bazsarózsák megismerését segítő, április 18-ra meghirdetett túra elmarad.

A nemzeti park „kárpótlásul” gyönyörű fotósorozatot tett közzé, mely révén otthonról is nyomon követhető a növény fejlődése, bimbózása és virágzása.

A bánáti bazsarózsa tudományos nevét a görög istenek orvosáról kapta
Fotó: Wikipédia

A bánáti bazsarózsa április második felében nyíló bíborpiros virágaiban kevés a sziromlevél, ellenben sok sárga porzó és ötágú termő található. A növény Magyarországon 1982 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Védelmét ritkasága, a magyarországi flórában játszott fejlődéstörténeti szerepe és növényföldrajzi jelentősége, illetve veszélyeztetettsége indokolja. Tudományos nevét Paenről, a görög istenek orvosáról kapta, gyökerének főzetét egykor epilepszia gyógyítására használták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!