Pécs

2017.09.29. 17:00

Péter, a dóm egyik harangja – Pécs fölé magasodik a hatalmas templom

Egész évben várja a családokat a város, minden korosztály biztosan megtalálja a maga szórakozását.

Müller Anikó Hanga

A város fölé magasodik a hatalmas dóm

Pécset a 2. század elején a rómaiak alapították Sopianae néven. A 4. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység jelentős központjává vált. A püspökséget 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította, ma is itt működik az ország legnagyobb létszámú egyeteme. 1181-ben már kórház működött. Szívesen tartózkodott a városban Mátyás király. 1459-ben Janus Pannonius humanista költő lett Pécs püspöke, ő tovább erősítette a város kulturális jellegét. A mohácsi csata után Szulejmán seregei kifosztották és felégették Pécset, lemészárolták a lakosságot. 1543-ban önként megnyitották a kapukat az oszmánok előtt, akik igazi keleti várossá formálták. A templomokat mecsetté alakították, török fürdők, türbék épültek, korán-iskolákat alapítottak, a Tettyén kolostort építettek. Pecsuj, ahogy ők nevezték, jelentős balkáni kereskedővárossá alakult, szépségét a híres török utazó, Evlija Cselebi Isztambulhoz hasonlította. A török uralom után az elmenekült és legyilkolt lakosság pótlására a dél-német tartományokból érkeztek telepesek, ebben az időben a népesség negyede volt magyar. A fallal körülvett belvárosba jellemzően német lakosság költözött, a délszlávok a falon kívüli részeken telepedtek le, a magyar kisebbség pedig nagyrészt a város környéki szőlőhegyeken lakott. Pécs nem támogatta a Rákóczi-szabadságharcot, ezért II. Rákóczi Ferenc seregei 1704-ben kifosztották. 1780-ban szabad királyi városi rangot kapott Mária Teréziától, ezt követően erőteljes polgárosodás, gazdasági fejlődés kezdődött.

A híresen gyönyörű Zsolnay-porcelánok Fotó: Müller Anikó Hanga

Az iparosodás a 19. század első felében jelentősen felgyorsult, a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona világhírűvé vált. 2010-ben Pécs Európa egyik kulturális fővárosa volt. Neve elválaszthatatlan a Zsolnay-porcelántól, amelyek egyedülállóak a világon. A máig titokként őrzött technológia által születő, fémes csillogású, zöld, lila, piros és a szivárvány minden színében irizáló termékek tették Zsolnay Vilmos nevét feledhetetlenné, a gyárat világhírűvé. A gyáralapítás kezdeményezője Zsolnay Miklós kereskedő volt 1852-ben. A hazai ipar fejlesztéséért lelkesülő fiának, Ignácnak adta át az épületdíszítő terracotta elemeket és háztartási edényeket készítő kis kőedény-manufaktúrát, majd tőle öccse, Vilmos vette át, amelyet évtizedek munkájával világhírűvé tett.

A város fölé magasodik a hatalmas dóm

A századfordulón a kerámiaedények mellett leghíresebb gyártmányuk az épületkerámia volt, amelyet a bécsi és pesti szecesszió előszeretettel alkalmazott. A Littke-gyár a mai Magyarország területének első pezsgőgyára volt, amelyet Littke Lőrinc alapított 1859-ben. A Pezsgőház alatt húzódó, Európában a legmélyebb, közel két kilométer hosszúságú, tizenkét méter mélységű, ötszintes pincerendszer eredete a 14. századig vezethető vissza. Az utcákon sétálva – több mint kétszázötven műemlékkel – húsz évszázad történelme tárul elénk. A 4. századi ókeresztény sírkamrákat bemutató régészeti kiállítás a világörökség része. A Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház, azaz a dóm a város egyik jellegzetes épülete, a 11. századi alapokkal rendelkező építmény mai képe a 19. századvégi állapotot tükrözi, megőrizve a középkori katedrális varázsát. Az 1891. évi felszentelésekor – I. Ferenc József jelenlétében – a budapesti újságok azt írták: „Aki mennyországot akar látni, az jöjjön Pécsre!” Négy harangjának egyike, „Péter” az ország nyolcadik legnagyobbika, amely csak a nagy egyházi ünnepeken szólal meg, maximum 32 másodpercig lehet működtetni, mert a rezgés károsíthatja a tornyot.

Pécs egész évben igényes kulturális rendezvényekkel várja lakosait és vendégeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!