Igazi történelmi kavalkád

2021.02.14. 15:00

Pécs szellemi központ, bővelkedik római és török kori emlékekben

Nyüzsgő egyetemi város Pécs, az ország egyik legrégibb, római és török kori műemlékekben is gazdag települése, közigazgatási és szellemi központ.

Korosa Titanilla

A Fő tér a dzsámival és a Hunyadi-szoborral

Fotó: Korosa Titanilla / ZH

A város igazi történelmi kavalkád, alkalmas a képzeletbeli időutazásra, hiszen római, keresztény és török kori emlékek is találhatók itt. A római kori Sopianae kiállta a történelem viharait, a különböző korszakok számos emléket hagytak ránk. A város a korai kereszténység idején is központ volt, erről árulkodik az ókeresztény sírkamrák elnevezésű régészeti bemutatóhely, de a székesegyház altemplomának alapjai is erre a korra tehetők.

A 4. századból fennmaradt nekropoliszba a római kori város ókeresztény lakói temetkeztek. Pécs a továbbiakban is kapcsolódott a keresztény gondolatisághoz és az államalapításhoz. Szent István püspökséget alapított. A város középkori latin neve Quinque Ecclesiae (azaz „öt templom”) volt. Az elnevezés a város öt ókeresztény kápolnájának romjaira utalt. Legnagyobb temploma a dóm, mely hosszú évszázadok viszontagságai után a 19. században esett át jelentős felújításon.

A város jelentőségét emelte, hogy itt alapította meg Nagy Lajos az ország első egyetemét 1367-ben. Ma az országban az egyik legnagyobb hallgatói létszámú universitas, ennek megfelelően zajos egyetemi élettel és szórakozási lehetőségekkel rendelkezik.

A középkori Pécset kulturális és művészeti központtá Janus Pannonius püspök, humanista költő tette. A három részre szakadás után Pécs betagozódott az oszmánok birodalmába, annak számos mellékhatásával. A hódoltságra ma a török kori műemlékek emlékeztetnek.

A Fő tér a dzsámival és a Hunyadi-szoborral
Fotó: Korosa Titanilla / ZH

A 18. században gazdasági fejlődés indult el, a Zsolnay kerámia a 19. század óta világhírű. A II. világháború után Pécsen a szén- és uránércbányászat adott irányt az iparnak, de a 2000-es években megváltozott a város gazdasági szerkezete, a tudás-, az egészségügyi és a kulturális ipar lépett előtérbe.

Magyarországon Pécs viselte 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet, amelynek keretében jelentős beruházások történtek a városban.

A belváros főterét uralja Gázi Kászim pasa dzsámija, a tér alján kedvelt találkozóhely a „ló farka”, avagy Hunyadi János sarkon álló szobra, szemből nézve jobbra nyílik a Király utca, Pécs sétálóutcája üzletekkel, éttermekkel. Nem messze találjuk a zsinagógát is.

A Mindenszentek temploma előtt áll az a mandulafa, amely a 2019es európai „Az év fája” versenyen a legtöbb szavazatot kapta
Fotó: Korosa Titanilla / ZH

A dzsámitól pár perc séta a székesegyház és a római kori emlékek, a gótikus stílusú barbakán, mely a belvárost körülvevő középkori várfal északnyugati sarkánál áll, de útba esik a lakatfal is. A főtérről a macskaköves Ferencesek utcáján átmehetünk a Kórház térre, ahol Jakováli Hasszán pasa dzsámija bújik meg az épületek közt. De nem csak a központban érdemes időzni. A város festői része a Tettye. A 200-300 méter magasan fekvő „történelmi külvárosban” a 16. században a püspök reneszánsz villájából derviskolostort alakítottak a törökök. Mindebből már csak romok láthatók, a terület főként kirándulóhely, s rendezvényeknek ad otthont. Látogatható itt a mésztufabarlang és a 12. században épült Mindenszentek temploma, mely a székesegyház mellett Pécs legrégibb épülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!