Rengeteg a felfedeznivaló

2018.05.25. 10:00

Párizs, a fények városa

Alig pár óra alatt a világ egyik legromantikusabb városába utazhatunk, és átadhatjuk magunkat a francia varázsnak.

Piltman-Horváth Barbara

Az ikonikussá vált Eiffel-torony az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna.

Fotó: Pixabay.com

Friss, ropogós croissant vajjal és eperlekvárral, egy nagy csésze kávé, francia duruzsolás körülöttünk, az Eiffel-torony látképe. Andalgás a Champs-Élysées-n, a világmárkák üzleteinek kirakatának bámulása, frissítő koktél a Szajna partján. Könnyedén el tudja képzelni az ember, nem igaz?

Nem elérhetetlen álom manapság már Párizs, bármelyik fapados légitársaságnál kifoghatunk egy akciót, amivel pár tízezer forintból megfordulhatunk a francia fővárosban.

Rengeteg a látnivaló Párizsban, nehéz mindent egy napba zsúfolni, így legalább egy hosszú hétvégét javaslunk felfedezésére. Kezdjük mindjárt a legismertebbel, az Eiffel-toronnyal, ami tervezőjéről, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét, az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. A világkiállítás hat hónapja alatt a torony kétmillió látogatót fogadott. Az Eiffel-torony magassága 322 méter, ebből maga a torony 300 méter, rászerelve 22 méterre magasodik egy tévéantenna.

Az ikonikussá vált Eiffel-torony az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna.
Fotós: Pixabay.com

Aztán ott van a mesebeli helyszín, a Notre-Dame, a korai gótika egyik legszebb emléke. A majdnem két évszázadon át készült épület Párizs egyik meghatározó szimbóluma. Alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. Építése a város központját alkotó Cité-szigeten 1163-ban a szentéllyel kezdődött. A Notre-Dame kőből épült, a nagy középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással.

A Louvre arculata 1988-ban változott a legnagyobbat, amikor Francois Mitterrand javas-latai alapján elkészült a belső udvarban a Pyramide du Louvre. Eleinte sokan nemtetszésüket fejezték ki, de ma már az üvegpiramis is szerves része a múzeumnak
Fotós: Pixabay.com

Kihagyhatatlan a kultúra fellegvára, a múzeumok múzeuma, a Louvre. Párizs központi részén, a Szajna jobb partján található nemzeti múzeum, a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma. Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők. 1793 óta működik múzeumként. Több mint 60 000 négyzetméteren 35 000 festménynek, szobornak, állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont. Évente hatmillió ember látogatja.

A legismertebb itt kiállított műalkotások közé tartozik Da Vinci Mona Lisája, Delacroix A szabadság vezeti a népet című festménye, illetve a milói Vénusz. A híres üvegpiramis épületét először sokan nem kedvelték, de mára már szimbólummá vált.

A VÁROS JELKÉPE

  • Az Eiffel-torony alapterülete 1,6 hektár, a szerkezet 10 100 tonna tömegű, 12 000 acéldarabból, szegecseléssel állították össze, átmeneti jelleggel.
  • Évente nagyjából 10 tonna festék szükséges felülete karbantartásához. A torony mindig is megosztotta a franciákat, sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják: becenevei is ezt tükrözik, egyesek csak csúfságnak hívják.
  • Többször le akarták bontani.
  • Kétszer is eladta egy szélhámos, Victor Lustig ócskavasként.
  • A híres torony 2007-ben a világ hét új csodája jelöltjeként is indult, bár végül nem került be közéjük.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!