Zöld oázis a szomszédban

2021.02.28. 12:18

Páratlan természeti és épített látnivalókat fedezhetünk fel Bledben

Páratlan szépségével, festői környezetével évente turisták tízezreit hívogatja a Bledi-tó. Reméljük, idén újra látogatható lesz a járványhelyzet elmúltával.

Laskovics Márió

A vár 130 méteres teraszáról páratlan panoráma tárul a szemünk elé. Hosszú percekig fotózkodnak itt a turisták

Fotó: Archív (Laskovics Márió)

Szlovénia második legnagyobb természetes tava a Júliai-Alpokban, a Triglavi Nemzeti Parkban, hegyekkel és erdővel körülvéve, festői környezetben található. A Bledi-tavat gleccserek formálták, és morénák, azaz a gleccserek vagy mozgó jégtakaró által lerakott kőzettörmelékek veszik körül.

A meredek sziklára épült középkori kastély múzeumként működik

A hat kilométeres tópartot körbejárhatjuk gyalog, rollerrel, lovas kocsival, vagy akár kerékpárt is bérelhetünk, ha távolabbra, például a hat kilométerre található, Radovna folyó menti Vintgar-szurdokhoz is kirándulnánk. Bledben vendéglátóhelyekből nincs hiány, mindenképpen kóstoljuk meg a híres bledi krémest. A magyarországi cukrászdákból jól ismert krémeshez képest a szlovén sütemény kevésbé édes. Titka, hogy adalékanyagoktól mentesen készül sok vanília, tojás és tejszín felhasználásával.

A vár 130 méteres teraszáról páratlan panoráma tárul a szemünk elé. Hosszú percekig fotózkodnak itt a turisták
Fotó: Archív (Laskovics Márió)

Érdemes felkeresni a bledi várat. A meredek sziklára épült középkori kastély ma múzeumként működik. A vár teraszáról, 130 méter magasságból nemcsak a tóra nyílik páratlan panoráma, hanem a Júliai-Alpok és a Karavankák hegycsúcsai is látszanak.

A túra fáradalmait csobbanással is kipihenhetjük a vár alatti belépős strandon. A várhegy lábánál elterülő völgyben idén új kortárs művészeti múzeum épül, a túlparton bobpálya üzemel. A tó közepén van egy aprócska sziget, amelyet kizárólag csónakkal, a helyi pletna nevezetű fa­bárkával lehet megközelíteni. A Bledi-szigeten a 17. században barokk stílusban épült Nagyboldogasszony búcsújáró templom magasodik 52 méteres tornyával, gyönyörű freskóival.

A helyi pletna
nevezetű, napellenzős fabárkák. A háttérben a bledi vár
Fotó: Archív (Laskovics Márió)

Az imahelyen lehetőség nyílik a hívek számára, hogy Szűz Máriához fohászkodva kívánságuk teljesüléséhez megkondítsák a templomharangot. A legenda szerint ha valaki háromszor megrántja a harang kötelét, annak nagy szerencséje lesz.

Hívek állnak sorban, hogy megkondítsák a díszes kápolna szerencsehozó
harangját
Fotó: Archív (Laskovics Márió)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!