Barlangbejárások, koncertélmények és túrák

2020.09.06. 15:00

Ősszel is várja látogatóit az Aggteleki Nemzeti Park ezernyi földtani csodája

A föld felett és alatt is kínál lélekemelő, kikapcsolódást nyújtó élményeket a nemzeti park, amelynek nem csupán geológiai alapja, de jelentősége is országhatárokon átnyúló.

Forrás: ANPI

A Kessler Hubert-emlékház (jobbra) Jósvafőn, a Baradla barlang bejárata mellett, az idilli Tengerszem Szálló közelében található

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Hazánk nemzeti parkjai közül az Aggteleki Nemzeti Park az első, amelyet hangsúlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre. Az aggteleki természetvédelmi terület az észak-magyarországi karsztvidéken, a hajdani Gömör–Tornai-karszt részeként, a Sajó és a Hernád folyó között terül el. A háromhegyi pálos templom- és kolostorrom az Aggteleki Nemzeti Park déli részén, Martonyi községtől mintegy három és fél kilométerre, a Szalonna-karszt és a Rudabányai-hegység területén található. Ez a nemzeti park területén a Szádvár mellett a legjelentősebb középkori épület, egyben országos jelentőségű műemlék. A Szögliget melletti Szádvár elhelyezkedésével, környezetével szintén kedvelt célpont a látogatók számára, mivel a várromhoz tanösvény vezet. Ráadásul a látvány is csodálatos.

A Kessler Hubert-emlékház (jobbra) Jósvafőn, a Baradla barlang bejárata mellett, az idilli Tengerszem Szálló közelében található

A nemzeti park területen 280 darab kisebb-nagyobb barlang található, melyek 1995-ben a Szlovák-karszt barlangjaival együtt felkerültek az UNESCO világörökségi listájára. A földtani értelemben egy egységet képező, ám a jelenlegi államhatárokkal kettéválasztott területen több különböző keletkezésű és változatos formakincsű barlang található. Ezek közül jelenleg a Meteor-, a Vass Imre-, a Kossuth-, a Béke- és a Rákóczi-barlang látogatható. A karsztvidék legjelentősebb és legismertebb képviselője azonban a Baradla barlang. Ennek barlangrendszere és vízgyűjtő területe – mint kiemelt jelentőségű föld alatti vizes élőhely – 2001-ben került a rámszari egyezmény hatálya alá. A Baradla barlangban az érdeklődők az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) szervezésében többféle túrát tehetnek. Az 1 órás könnyű sétaúttól a 6-7 órás kalandtúráig kedvük – no és erejük, állóképességük – szerint választhatnak. Emellett a barlangot méretei, akusztikája és kiépítettsége alkalmassá teszi koncertek megrendezésére is.

Az ANPI működési területét 2001-ben kibővítették, a teljes Esztramos-hegy védetté nyilvánításával. Ezenfelül 2006-ban a zempléni tájegység is az igazgatóság működési területéhez kerül. Ma az országban itt található az egyetlen olyan terület, a Bodrogzug, amelyet rendszeresen elönt a víz. Természeti értékei, háborítatlansága mellett e térség részben ezért fokozott jelentőségű vízi­madár-élőhelyként került fel 1989-ben a nemzetközi rámszari egyezmény által védett területek listájára. A vadregényes Bodrogzugban vízitúrázni csak engedély birtokában lehet.

A cseppkövek varázslatos világát annak idején már korai őseink is megcsodálták
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A nemzeti park igazgatósága azonban számos olyan túrát szervez, amelyre bárki bejelentkezhet. A barlangi túrák egyik legkönnyebbje a mindössze egy kilométeres, egy óra alatt teljesíthető aggteleki rövid túra. Ennek során egy olyan világgal ismerkedhetünk meg, amelyet már az ősember is felfedezett magának jó pár ezer évvel ezelőtt. A sok fekete szín, a kormos képződmények, sziklák mind-mind az elődök barlangbéli emlékeit őrzik. De a rövid túra útvonala nem csak emiatt különleges, hiszen azt a hatalmas termek és képződmények sokasága kíséri függő és álló cseppkövekkel, cseppkő oszlopokkal és cseppkő zászlókkal. A különös formák megmozgatták a kutatók, látogatók fantáziáját. Így született a híres Anyósnyelv, a Mikulás, a Tigris vagy épp az Oszlopok csarnoka elnevezés. Utóbbinak már a neve is kifejezi páratlanságát. A lenyűgöző méretű teremben megszámlálhatatlan mennyiségű képződmény található. A koncertek helyszínéül szolgáló hangversenyteremben pedig a barlang kiváló akusztikája nyújt felejthetetlen

élményt.

Aki azonban a nemzeti park területén nem annyira az állandóan 10 fokos barlangrendszerekben, mint inkább a föld felett időzne szívesen, azt gyalogos és kerékpáros túraútvonalak és hucul lovas túrák várják tavasztól késő őszig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!