koncert

2021.08.08. 08:05

Nemzetközi művészeti találkozót rendeznek

A Haydn-kultusz talán leghitelesebb helyszínén, a fertődi Esterházy-kastélyban szeptember 17. és 19. között rendezik meg a XIV. Haydn-vonósnégyes-fesztivált.

Rimányi Zita

A Quartetto Speranza is fellép a fertődi marionettszínházban

Fotó: Pintér Balázs/Eszterháza Kft.

– A Haydn-vonósnégyes-fesztivál az egyik legrégebbi, a műfajteremtő Joseph Haydn öröksége előtt tisztelgő rendezvénysorozata eszterházai örökséghelyszínünknek. Idén tizennegyedik alkalommal rendezzük meg ezt az eseményt, amelyen a nemzetközileg elismert külföldi vonósnégyesek mellett kiváló fiatal magyar zenészek is részt vesznek – emelte ki Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Magas érzelmi intelligencia és páratlan technikai teljesítmény – ilyen és ehhez hasonló nemzetközi kritikákkal illették a koncerteken fellépő kvartettek művészetét.

Az elmúlt évekhez hasonlóan három, többszörös világversenygyőztes érkezik Eszterházára: a német Schumann Quartett, a lengyel Meccorre String Quartet és az angol Doric Quartet zenészei sok év után térnek vissza a vonósnégyes bölcsőjének számító kastélyegyüttesbe. A fiatal magyar együtteseket az idén Végh Sándor-ösztöndíjjal kitüntetett Quartetto Speranza és a Szigeti-vonósnégyes képviseli.

A Quartetto Speranza is fellép a fertődi marionettszínházban
Fotó: Pintér Balázs/Eszterháza Kft.

A háromnapos fesztiválon Haydn, Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Schumann és Debussy klasszikus remekművei mellett felhangzik két csodálatos ritkaság is Leos Janáček és Krisztof Penderecki tollából. A fesztiválnak egyedülálló rangot ad, hogy a műfaj atyja, Joseph Haydn 1766-tól 1790-ig Esterházy „Fényes” Miklós herceg eszterházai rezidenciáján alkotott az év legnagyobb részében. Itt forrt ki a műfaj, és innen indult 250 esztendős hódító útjára.

A koncerteknek a kiváló akusztikájú, a legkiválóbb műemlék-helyreállításokat értékelő ICOMOS-díjjal kitüntetett fertődi marionettszínház ad majd otthont, amelynek téglái nemcsak akkor, de ma is hallják Haydn és utódai muzsikáját.

A részletes programkínálat szerint a Merengés és dráma című koncert szeptember 17-én, pénteken 19 órakor kezdődik, a Sorsfordító érzelmek pedig 18-án, szombaton 15 órakor. Ugyancsak szombaton 19 órától a Minden romantika című műsor hallgatható meg. Bármilyen kombináció megengedett címmel szeptember 19-én, vasárnap 15 órától lesz koncert, Mérföldkövek mestereknek címmel pedig ugyanezen a napon 19 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!