Utazó

2007.09.26. 06:56

Kirándulás paripával

Leginkább a külföldi vendégek körében népszerű a lovaglás az észak-zalai régióban. A turisztikai szakember azt mondja, ennek több oka van, elsősorban, hogy olcsóbb a bértartás, mint a nyugati országokban, másrészt pedig a lovas nagyobb szabadságot élvez túrázás közben.

PLT

Ahogy az egész régióban, úgy Zalaszentgrót környékén is több nagyobb lovas hely, farm várja az érdeklődőket. Többek között Csáfordon, Zalacsányban, Kehidakustányban, Zalaszentlászlón és Kisvásárhelyen egyaránt lóra pattanhatnak a vendégek, már ha meg tudják ülni a négylábút. Ha esetleg nem, akkor sincs gond, az említett helyek mindegyikén folyik oktatás. Sokan élnek a lehetőséggel, felnőttek és gyermekek egyaránt, utóbbiak számára nyaranként például lovas tábort is szerveznek Zalacsányban.

A térségben turisztikai programokat kidolgozó Szalay Csaba érdeklődésünkre nem titkolta: a lovardák elsősorban a bértartásból élnek, hiszen hazánkban öt ló ilyen jellegű gondozása kerül annyiba, mint Svájcban egyé. A lovaglás oktatására is egyre nagyobb az igény, de fontos, hogy a túrázók számára biztosítsák a feltételeket. Elmondta: Magyarországon ma még szabadon lehet lovagolni, tulajdonképpen nincsenek korlátok az útvonalat illetően. Nyugaton már jócskán behatárolták a lehetőségeket, s - mivel akadtak már problémák - minden bizonnyal így lesz hamarosan hazánkban is, azaz egyfajta kordába terelik a lovasokat.

Jelölt lovaglóutak kiépítése fontos lenne, ahogyan az azt övező állomásoké is. Erre már korábban történt kezdeményezés, most újra napirenden van a téma. Jelesül, hogy az osztrák határtól a Balatonig kialakítsák a megfelelő útvonalat, minden szükséges ki-egészítő létesítménnyel. A lovas turizmusnak egyébként azért is van jövője a régióban, mert komplex programként kezelik. Nyaranként például más produkciókat szerveznek a lovaglás mellé, ami nagyon népszerű a vendégek körében.

Az egyik ága a lovaglásnak a kocsiztatás, amely ugyan feljövő ágban van a régióban, ám korántsem annyira elterjedt, mint külföldön. Sokak keresik a szolgáltatást, amelynek köszönhetően nyugalmas körülmények között járhatják végig a Zala völgye legszebb tájait, területeit.

A zalai Balaton-part környékének lovardái számos kínálattal járulnak hozzá a régió turisztikájához. A hagyományőrzés jegyében a lovas oktatás, a versenyek szervezése és a túrázási lehetőségek nyújtása szerepel a palettán. A legrégebbi idők tradícióit őrzi a térségben a Pannon Egyetem tanüzemi lovardája. Az intézmény alapjait jelentő Georgikon tanintézet képzési hagyományai közt a lovas oktatás töretlenül jelen van. A hárompatkós minősítésű tanüzemi istálló személyzete a hallgatók képzéséhez tartozó feladatok ellátása mellett nagy súlyt fektet arra, hogy a városi, környékbeli érdeklődők és az ide látogatók számára is biztosítsanak lovas szolgáltatásokat. Így nyaranta táborokat szerveznek, versenyeket rendeznek, ami egyébként napjainkra a legfőbb funkciója lett a lovászatnak.

Dr. Bartos Ádám, a lovarda vezetője elmondta, hogy idén nyáron hét turnusban váltották egymás a táborozók, nagy az érdeklődés a gyermekek részéről, s túlnyomó többségben vannak a lovaglást kedvelők közt a lányok. Különös jelentősége van a lovas turizmus megkedveltetésében a keszthelyi környezetnek. A lóháton való természetjárás élményében a már gyakorlott lovasoknak lehet részük, egyes programok során azonban arra is lehetőség van, hogy mások fogattal utazhassanak a terepre kilovagolók után.

A lovaglás tereptúraként csak annak jelent élményt, aki lépésben, ügetésben és vágtában is biztonságban érzi magát a nyeregben. A lovas emberek szeretik a szabadságot, a Festetics család hajdan volt birtokain ma is vannak olyan útvonalak, amelyek lóval jól járhatóak. Ott van például a Fenyves allé néven ismert fasor, amely  összeköti a várost Fenékpusztával, a hajdani uradalmi ménes helyével. Északi irányban el lehet menni réti úton Hévízig, s a Keszthelyi-hegység aljában is vezetnek olyan csapások, ahonnan az egész séta során be lehet látni a Balaton nyugati medencéjét. 

Új kezdeményezésként indult az idei őszön egy nyolc kilométeres szervezett túraprogram, annak során a lovasok Fenékpusztán olyan borkóstoló részesei lehetnek, amelyben az egyetemi pincészet híres boraival is megismerkedhetnek, borászati szakmai tájékoztatás mellett. A lovarda egyébként közös terveket sző a Helikon Kastélymúzeummal: a Festetics-örökség védelme, bemutathatóvá tétele programban együttműködnek a fenéki ménes visszaállítását célzó tervek megvalósításában.

Az oktatás és a túrázás mellett a versenyek szervezése a harmadik kínálata a lovardának. Ahogy ezzel kapcsolatosan dr. Bartos Ádám fogalmazott, a lovas sportot űzök megmérettetéseit mindig ünnepnapokként tartják számon. Idén már hetedik alkalommal adtak otthont a regionális díjlovagló-bajnokság egy soros fordulójának.
A Dunántúl különböző tájairól érkeznek ilyen rendezvényekre a nevezők, ami jelentős vonzerő a lovas sportot kedvelő közönség számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!