Utazó

2011.09.14. 06:08

Kincset kerestek és találtak

Komoly érdeklődés kísérte lapcsoportunk új, vasárnap elindított, négy megyét érintő turisztikai nyereményjátékát. Mintegy hatszáz túrázó jelent meg vasárnap az első helyszínen, a Szent György-hegy lábánál fekvő Kisapátiban, és kapta meg igazoló pecsétjét.

Szijártó János

A Dunántúl különböző pontjairól érkező olvasóink kincset kerestek és azt meg is találták. A kellemes idő, a tanúhegyek csodálatos világa, a családdal, barátokkal töltött vasárnap a szó szoros értelmében aranyat ért, és vélhetően szép emlékként gondol vissza rá még évek múltán is minden egyes kiránduló. A geocaching egy népszerű szabadidős tevékenység, amely a kincskeresés  szenvedélyét egyesíti a modern technikával, a természetjárással és a turizmussal. Lapcsoportunk akciójában a játékosok pecséteket gyűjtenek, amelyek végül értékes nyereményekké alakulhatnak. De az igazi nyeremény, s ebben egyetértett számos megkérdezett résztvevő is, hogy ez a játék összehozza a családokat, a embert és a természetet.

Nyolc héten át tartó játékunk első állomása a Szent György-hegy lábánál fekvő Kisapáti volt, ahol kollégáink délelőtt tíz órától folyamatosan fogadták a túrázókat és láttak el mindenkit a részvételhez szükséges pecsétgyűjtő füzettel, a megjelenést igazoló pecséttel és a kedvezményt nyújtó ajándékkuponokkal. A családok, házaspárok, baráti csoportok, egyéni túrázók közeli és távolabbi helyekről érkeztek. A jelentős érdeklődést a hatszáz pecsét jól érzékelteti. Sőt, a játékosok közül néhánynak már nem is jutott pecsétgyűjtő füzet. Ők egy igazolást kaptak a túra teljesítéséről, a következő alkalommal már megkapják állandó pecsétgyűjtő füzetüket. Néhányan pedig szóvá tették, hogy autós GPS-koordinátákat adtunk, holott a kirándulók többnyire kézi GPS-t használnak. Ezért a következő célpont koordinátáit már a kézi GPS-re is megadjuk.

Az Ölvegyi család a közeli Tapolcáról érkezett kerékpárral. István és felesége, Tünde, valamint a két gyerek, Szandra és Roland, nem kezdő túrázók. Geocaching játékban ugyan először vesznek részt, de annyira tetszik nekik, hogy szeretnének minden állomást végiglátogatni. Szintén profi túrázó az ajkai pár, Csuba Erzsébet és Káldi Géza. Ők busszal, illetve gyalogosan közelítették meg a célt. Városukban természetbarát egyesületet vezetnek, ismerik hazánk számos turistaútját, kedvelt kirándulóhelyeit. Káldi Géza önálló rekordja, hogy kerékpárral minden magyar települést végiglátogatott.

A Kajcsos család Sárvárról utazott a Szent György-hegy lábához. Kajcsosné Tóth Bernedett, aki testvérével, Melindával, édesanyjával, Tóth Jánosnéval, férjével, Kajcsos Györggyel látogatott el Kisapátiba. Az igazi családi kirándulásra természetesen gyermeküket, a kicsi Ármint is hozták. Úgy tervezik, hogy útra kelnek a következő hetekben is, de négy állomást mindenképpen szeretnének teljesíteni.

Tőke Gábor és felesége, Tőke-Hédervári Hajnalka, Szombathelyről utazott a tanúhegyek vidékére. Szép környék ez, érdemes bejárni és ezt a kellemes napot erre szánják, mondták el érdeklődésünkre. Kezdők a geocaching játékban, de mint a fiatal párok általában, ők is szívesen töltik kettesben az időt, főként, ha azt a természetben, egy izgalmas kaland részeként tehetik meg.

Harkányi Csaba két fiával, Gáborral és Tamással szintén Szombathelyről kelt útra azért, hogy együtt megszerezzék az első pecsétet. Vonzó a hely, vonzó a kihívás, vála-szolták a sorban állás közben. A Benecz család Pápáról utazott a helyszínre. Lajos és felesége, Anikó, a két nagy gyerek, Fanni és Gergő sokat kirándultak már korábban is, de itt maga a játék is elnyerte tetszésüket. Jó kezdeményezésnek tartják, hogy a közeli szigligeti vár ingyenes belépéssel, két ottani étterem pedig nagy kedvezménnyel fogadja a játékosokat.

Balassa Balázs, a várat üzemeltető szigligeti önkormányzat polgármestere örömmel nyugtázta, hogy több százan tekintették meg a várat, kifejezetten a játék hozadékaként. - A teljes Dunántúl területéről jöttek Szigligetre, és láthatták ezt a gyönyörű vidéket, és a mi évről évre újuló, szépülő várunkat - fogalmazott a polgármester.

Polgár Tibor, az Aranypatkó Vendéglő (Eszterházy pince) vezetője biztos abban, hogy a sok vasárnapi vendég kifejezetten a geocaching játéknak köszönhetően tért be hozzájuk. Pozitív tapasztalatokról számolt be és bátran részt venne máskor is hasonló akcióban.

A másik kedvezményt adó hely, Bakos Attila vendéglője, szintén telt házzal működött vasárnap. A tulajdonos, Bakos Attila szerint az a legjobb a szakmában, ha a vendég is és az étterem is jól jár. Ebben az esetben ez történt. Kitűnő hangulat, remek társaság, finom ételek és italok, azaz minden olyan tényező adott volt, ami elvárás egy magára adó vendéglátóegységben. Külön kiemelte a tulajdonos a jellemzően családias hangulatot, amely jó közegként szolgált új ismeretségek, barátságok szövődéséhez.

Játékunk természetesen folytatódik és még számos érdekes helyszínre invitáljuk olvasóinkat, ahova a megadott koordináták alapján kell eljutniuk. A játékosok továbbra is az Utazó magazinban tájékozódhatnak a következő kirándulásról, de a konkrét helyszínt ezúttal sem adjuk meg, csupán rávezető és kedvcsináló információkkal segítünk:

A helyet, ahova olvasóinkat vasárnap hívjuk, a legenda szerint az alsósági ördögök építették. Az ötmilió éves tűzhányó maradványáról egyébként sok minden eszünkbe juthat. Például Eötvös Loránd ingája. Vagy a jellegzetes bazaltból készült utcakövek. Esetleg  az Eragon című film jelenetei. De testes, savas, vesemosó boráról is híres a hely, amelyet Berzsenyi Dániel is számtalanszor megénekelt. Vércsék, baglyok is szívesen fészkelnek e környéken, az utazó pedig már messziről megpillanthatja a trianoni békediktátum legnagyobb magyarországi mementóját. A közeli város kegytemploma közismert zarándokhely, és a vasút is összeforrt a város nevével. A szépülő belvárosban Koptik Odó apát szobra mellé is letelepedhet a megfáradt utazó. Aki lazulásra, gyó- gyulásra vágyik, annak a fürdőben a helye.

A következő célpont koordinátái:

Fokban É47.23268° K17.12020°

Fok-percben É47° 13,961’   K017° 07,212’

Fok-perc-másodpercben É47° 13’ 57,66” K17° 07’ 12,72”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!