Kihagyhatatlan látnivalók

2020.01.25. 16:30

Kalandozás Berlinben, Európa egyik leglátogatottabb nagyvárosában

Amellett, hogy Berlin Németország fővárosa, egyben tartományi rangú városállam és a Berlin-Brandenburg nagyvárosi régió centruma. 3,5 millió lakosával Németország legnépesebb és kiterjedésében is legnagyobb városa, egyben az Európai Unió második legnépesebb városa London után.

Juhász-Léhi István

A Brandenburgi kapu Berlin és Németország egyik jelképe

Fotó: Juhász-Léhi István / Veszprémi Napló

Története során Berlin többször volt német államok fővárosa. A Wikipédia leírása szerint Berlin a politika, a média, a kultúra és a tudomány egyik fontos európai központja. A város fontos közlekedési csomópont és egyike Európa leglátogatottabb nagyvárosainak. Mindezekben szerepet játszanak nemzetközileg elismert egyetemei, kutatóintézetei, operái, színházai és múzeumai. Berlin a világ minden tájáról vonzza a művészeket és a kulturális területen dolgozókat.

Berlin az egyik nagyváros, ahol világviszonylatban is sok turista jár. 2001-ben 11 millió éjszakát töltöttek el a német fővárosban. 2006-ban ez a szám 15,7 millió éjszaka volt. London után Berlin Európa leglátogatottabb városa, a külföldi turisták teszik ki a látogatók egyharmadát. Ők főleg az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Hollandiából és Olaszországból érkeznek.

A Brandenburgi kapu Berlin és Németország egyik jelképe
Fotó: Juhász-Léhi István / Veszprémi Napló

A sok-sok nagyszerű látnivaló közül kihagyhatatlan a Brandenburgi kapu, amely Berlin központjában levő korai klasszicista építmény, a város és egyben Németország jelképe. A kaput Carl Gotthard Langhans építette 1788–1791 között II. Frigyes Vilmos porosz király rendeletére, és az idők során több olyan eseménynek tanúja volt, amelyek nemcsak Berlin és Németország, hanem Európa és a világ 20. századi történelme szempontjából is fontosak. A Brandenburgi kapu és a Pariser Platz az Unter den Linden út végén találhatóak. A kapu nyugati oldalán a Platz des 18. März-ről induló Straße des 17. Juni a Tiergarten parkot szeli át.

A Brandenburgi kapu közelében található az 1882 és 1894 között épült Reichstag. 1933. február 27-én egy tűzvész elpusztította az épületet. 1999 óta a Bundestag székhelye ez az épület. A Reichstag a második leglátogatottabb hely, amit a turisták megtekintenek, a kölni dóm után.

Berlin legismertebb bevásárlósétánya a Kurfürstendamm, ahol számos üzlet, hotel és étterem található. A második világháborúban megsemmisült Vilmos császár-emléktemplom is itt van, amely 1891 és 1895 között épült.

A berlinieket 38 éven át fal választotta el egymástól
Fotó: Juhász-Léhi István / Veszprémi Napló

A Checkpoint Charlie a leghíresebb katonai ellenőrzőpont volt a vasfüggöny berlini szakaszán. A Berlin szovjet szektorába eső Mitte és az amerikai szektorba eső Kreuzberg kerületeket összekötő Friedrichstraße, valamint az azt metsző, a szektorhatáron futó Zimmerstraße kereszteződésétől pár méterre délre, az amerikai szektor területén áll.

A Vilmos császár emléktemplom tornyának magassága az 1943. novemberi bombázás óta csak 71 méter; a németek „szuvas fognak” nevezik
Fotó: Juhász-Léhi István / Veszprémi Napló

Berlin számos múzeuma a Múzeum-szigeten található, köztük a Neues Museum, az Altes Museum, a Pergamonmuseum és az Alte Nationalgalerie. Berlin huszadik századi saját történelmével is sok múzeum foglalkozik. Mind a Harmadik Birodalom éveit, mind a világháború és az újraegyesítés között eltelt időszakot jól feldolgozták a különféle múzeumok, mint például az NDK Múzeum vagy a Stasi Múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!