Mintha visszatért volna

2018.05.21. 14:00

Jókai Mór elegáns balatoni nyaralóját személyes, meghitt terek jellemzik

Az ország egyik legjelentősebb, Jókai Mór nevéhez kötődő irodalmi emlékhelye immár hatvannégy éve várja az író és színésznő felesége, Laborfalvi Róza tárgyi és szellemi hagyatéka iránt érdeklődőket.

Tóth Sándor

Jókai Mór 1870-ben épült, eklektikus stílusú nyaralója ma az író emlékháza.

Fotó: Facebook.com/Emlékház

A Balaton szerelmesévé vált Jókai nyaralója 1870-ben épült fel a füredi kerek templom közelében. Akkor az ablakaiból állítólag még jó ki-látás nyílt a tóra. Az eklektikus stílusú villában az író halálának 50. évfordulóján, 1954-ben nyílt meg az emlékmúzeuma. Az irodalmi és művészeti hagyományait gondosan ápoló, reformkori arculatát idéző városban 2010 óta a felújított Jókai-emlékház új koncepciójú kiállítással fogadja a látogatókat. Belépve az épületbe szinte megelevenedik az író és házastársa füredi élettere. A fogadószalon, az étkező, a dolgozószoba, az olvasósarok, a hálószoba, a konyha tárgyi és emlékvilága a korhűség mellett sokkal funkcionálisabb, mint korábban. Az installáció, amely az író irodalmai munkásságát is felidézi – e helyen született több novellája és egyik legismertebb regénye, Az arany ember -, a szakmai felügyeletet ellátó Petőfi Irodalmi Múzeumnak köszönhető.

Jókai Mór 1870-ben épült, eklektikus stílusú nyaralója ma az író emlékháza.
Fotós: Facebook.com/Emlékház

Az elegáns balatoni nyaralóba mintha visszatért volna a nagy mesélő, Jókai Mór. Személyesebbek, meghittebbek a társasági terek, a fogadószalon, az ebédlő, az olvasósarok és Laborfalvi Róza konyhája. Vonzó a terített asztal látványa, a házigazdák mintha uzsonnára várnák a hozzájuk betérőt: süteményt, gyümölcsöt, teáskészletet helyeztek az asztalra. Az edényekkel, korhű konyhai eszközökkel, befőttekkel, savanyúsággal megrakott konyhapolcok Róza asszony egykori gondoskodásáról tanúskodnak. Az interaktívvá vált konyhában Jókai kedvenc ételei készülnek. Nagyon jó ötlet a projektor monitorán megjeleníteni az író kedvenc ételeinek sorát, ami a közeli Blaha étterem séfjének köszönhetően elevenedik meg. Jókai barátsága a kulináriával, az ételekkel tetten érhető nem egy művében. Kedvelte a nagy szemű babból és füstölt malackörömből készült levest, amit így nevezett: görög olvasó aranybakanccsal.

A tiroli máj, a paprikás csirke, a komáromi kőttes és a kékbodros káposzta füstölt disznóorjával szívesen látott ételek voltak az asztalán. Ínyencségére utal, hogy a szalonnába göngyölt veréb is szerepelt a menüi közt.

A fogadószalon, az étkező, a dolgozószoba, az olvasósarok, a hálószoba, a konyha tárgyi és emlékvilága a korhűség mellett sokkal funkcionálisabb, mint korábban
Fotós: Facebook.com/Emlékház

Jókai étel- és süteményelnevezései talányosan csengenek műveiben is. Emlékmúzeumában az Őszi fény című elbeszéléskötetéből kifüggesztett egyik életképében, A magyar theában a boszorkánypogácsát, dorongos fánkot (kürtőskalács) és krisztuslábát említi. Vajon milyen sütemény lehet a krisztuslába? Erre a Jókai-villában sem tudtak választ adni, s eddig mi sem találtunk rá. Pedig a krisztuslábát az író több re-gényében is megemlíti, ilyen a Rab Ráby, Az arany ember és A kiskirályok.

Jókai 25 nyarat töltött el Balatonfüreden, így nem csoda, hogy szoros kötődését a Balaton környékéhez egy útleírásában, A magyar Tempevölgyben is kifejezésre juttatja: a Balaton-felvidéket a görög Tempi-völgyhöz, a múzsák mitológiai otthonához hasonlítja, ahol „a magasabb szellemek dalolni taniták a költőt; a nem költőt pedig érezni azt, a mit a költő énekelt”. Majd szeretetteljes hódolóként így személyesíti meg a balatoni tájat: „A Ba-laton-vidék egy bájos menyasszony, ki vőlegényére vár, minden ponton uj bájait tárja fel; mentűl tovább nézzük, annál szebbnek látjuk, s bár nevessenek ki érte, én azt mondom, hogy az egész táj mosolyog!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!