Utazó

2017.12.28. 10:00

A horvát főváros karácsonyi vására megőrizte a tavalyi első helyezését

Európa legjobb karácsonyi vásárának választották a zágrábit, s ennek több oka is van.

Leitner Veronika

cof

Az eredményhez hozzájárultak a magas minőségű kézműves-termékek, a látványos megoldások, az igazán ünnepi, barátságos légkör és számos esemény, program, amelyek elérhető árakon várják a karácsonyi vásárba látogatókat.

Horvátország fővárosának karácsonyi vásárát idén harmadik alkalommal választották meg az év legjobb ilyen jellegű eseményének a European Best Destinations (legjobb európai úti célok) online oldal szavazói. Pedig Zágráb csupán 2010-ben jelentkezett

először jelentős, nagyobb tömegeket megmozgató vásári programokkal, s mégis, 2015 óta folyamatosan maga mögé utasítja a több évszázados hagyományokkal rendelkező európai nagyvárosokat. Az eredményhez nagyban hozzájárult az is, hogy a város dimbes-dombos, keskeny utcácskákból és lépcsősorokból álló belvárosi területein szinte egyáltalán nem szakad meg a karácsonyi hangulat. A városközpontban és az onnan kiinduló utcákon számos tematikus programon vehetnek részt a látogatók. Az ünnepi fények és a hangulat megkapóan keveredik a város kissé mediterrán vonásaival és annak történelmével.

Az Európa legjobbjának választott karácsonyi vásár valójában nem egy rendezvényt, illetve helyszínt takar; többcentrumú, s az egész belvárosra kiterjed.

Egyik fő központja a három park láncolatából álló, lámpásokkal díszített zöldterület, amelyet teljes egészében az ünnepi hangulatnak szenteltek. Ezek legdélebbikében, Tomislav király terén található a Ledeni park (jeges park), ahol egy nagy jégpálya köré szerveződnek a vásári bódék. Itt, a művészeti pavilon előtt elterülő korcsolyapályán kívül a parkot korcsolyautak szelik át, amelyeket érdemes kipróbálni. Innen néhány méterre, a belváros felé haladva található a Josip Juraj Strossmayer tér, ahol nincs hiány ételekben, játékokban, programokban. Innen továbbhaladva a hangulatos Zrinjevac parkba jutunk, ahol a sátorok közt álló, régi korokat idéző zenepavilonból folyamatosan száll a zeneszó; itt elsősorban kézműves-termékekkel találkoznak a látogatók.

A Zrinjevacról már csak rövid séta Zágráb mai főtere, a Jelačić bán tér, ám az odavezető úton még érdemes bepillantani az ugyancsak az adventi forgatag kedvéért különleges hangulatúvá varázsolt Praška utca 6-os szám alá, ahol fényfüzérek és fehéren világító karácsonyfák alkotta egyedi látványvilág tárul elénk.

A Jelačić bán téren ismét programok, látnivalók sokasága vár, a vásár legnagyobb szabadtéri színpadán kórusok és koncertek szórakoztatják a látogatókat hétköznapokon is, s itt található a város adventi koszorúja.

Innen a gazdag történelmi múlttal rendelkező épületek között – amelyek külön-külön is megérik a látogatást – a város több, magasabban fekvő terén vagy kis utcáján sorakoznak további standok, amelyek különböző stílusokban, zenés műsorokkal, ízletes forralt borral fogadják az utazót. Az ugyancsak a főtérről nyíló Európa tér sétálóutcájának széles választékából érdemes szuveníreket és karácsonyi dekorációkat válogatni, de a Lotrščak-torony lábánál se felejtsünk el körülnézni: itt fiatalos, kreatív, hangulatos elemekben bővelkedik a vásár. A szórakozást különböző stílusú zenék és bárpultok teszik teljessé, így minden korosztály felhőtlenül élvezheti a forgatagot, amely december 2-től egészen 2018. január 7-ig vár valamennyi utazót.

A SZAVAZÁSRÓL

A mérvadó turisztikai weboldal, a European Best Destination által szervezett közönségszavazásokon már több mint 1,3 millió ember szavazott, és választotta meg többek között az öreg kontinens legjobb adventi vásárait is.

2017-ben a top 10-be egy magyar helyszín (a Bazilika) és rendezvény került be, amely a jövő évi megmérettetésben is az egyik esélyes jelölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!